Premiul Nobel pentru Pace, acordat organizației japoneze a supraviețuitorilor bombardamentelor atomice Nihon Hidankyo

Masako Wada, supraviețuitoare, din conducerea organizației premiate, într-o fotografie de arhivă la Vatican, în 2017.

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat vineri asociației Nihon Hidankyo, o organizație japoneză a supraviețuitorilor bombardamentelor atomice americane de la Hiroshima și Nagasaki, pentru activismul său împotriva armelor nucleare.

Jørgen Watne Frydnes, președintele Comitetului Nobel norvegian, a declarat că premiul a fost acordat deoarece „tabu-ul împotriva utilizării armei nucleare este în prezent sub presiune”, informează AP

El a spus că Comitetul Nobel „dorește să onoreze toți supraviețuitorii care, în ciuda suferinței fizice și a amintirilor dureroase, au ales să își pună experiența dură în slujba speranței și angajamentului pentru pace”.

Explozia bombei americane „Fat Man" la Nagasaki, Japonia, la 9 august 1945.

Eforturile de eradicare a armelor nucleare au fost onorate și în trecut de Comitetul Nobel. Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare a câștigat Premiul pentru Pace în 2017, iar în 1995 Joseph Rotblat și Conferințele Pugwash pentru Știință și Afaceri Mondiale au câștigat pentru „eforturile lor de a diminua rolul jucat de armele nucleare în politica internațională și, pe termen lung, de a elimina aceste arme”.

Premiul din acest an a fost acordat în contextul conflictelor devastatoare care fac ravagii în lume, în special în Orientul Mijlociu, Ucraina și Sudan.

Alfred Nobel a declarat în testamentul său că premiul ar trebui să fie acordat pentru „cea mai mare sau cea mai bună acțiune în favoarea fraternității între națiuni, pentru abolirea sau reducerea forțelor armate și pentru organizarea și promovarea congreselor pentru pace”.

Premiul de anul trecut a fost acordat activistei iraniene întemnițate Narges Mohammadi pentru apărarea drepturilor femeilor și a democrației și împotriva pedepsei cu moartea. Comitetul Nobel a declarat că premiul a fost, de asemenea, o recunoaștere a „sutelor de mii de oameni” care au demonstrat pe străzi împotriva „politicilor regimului teocratic iranian de discriminare și opresiune care vizează femeile”.

Într-un an plin de conflicte, au existat unele speculații înainte de anunțul de vineri, potrivit cărora Comitetul Nobel norvegian, care decide câștigătorul, ar fi ales să nu acorde niciun premiu în acest an.

Premiile Nobel sunt însoțite de recompense în numerar de 11 milioane de coroane suedeze (1 milion de dolari). Spre deosebire de celelalte premii Nobel, care sunt selectate și anunțate la Stockholm, fondatorul Alfred Nobel a decretat ca premiul pentru pace să fie decis și acordat la Oslo de către Comitetul Nobel norvegian, format din cinci membri.

Sezonul Nobel se încheie luni, cu anunțarea câștigătorului premiului pentru economie, cunoscut în mod oficial ca Premiul Băncii Suediei în științe economice în memoria lui Alfred Nobel.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te