Presa dimineții dezbate problema echipamentului de protecție al personalului medical

Moldova - Press Review photo

Tv8.md semnalează apariția primei fisuri în alianța PSRM-PDM. Asta după ce deputata democrată, fostă ministră a sănătății, Ruxanda Glavan, a criticat dur deciziile autorităților luate pe timp de pandemie și i-a atenționat pe membrii Guvernului că au „depășit liniile roșii”.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei matinale



Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, arată o știre de pe tv8, a spus ulterior într-un comentariu că formațiunea pe care o conduce „nu va face figurație în acest parteneriat” și „își va asuma doar deciziile care au fost consultate în prealabil cu noi”. Filip califică drept greșită mai ales decizia de a aloca bani pentru indemnizații doar la 29 de persoane care s-au infectat de coronavirus la locul de muncă și cere ca toți medicii infectați să primească acest tip de îndemnizații,

Deschide.md sintetizează într-o știre declarațiile propriu-zise ale deputatei Ruxanda Glavan, prin care aceasta a spus că se desolidarizează de acțiunile Guvernului Chicu.

„De când a început lupta cu pandemia, se calcă de pe-o greblă pe alta la capitolul gestionarea resurselor umane”, susține Glavan. „Poate n-ar fi fost atât de grav dacă greșelile nu ar fi îndreptate exact împotriva celor din prima linie”, continua ea.

Remanieri neclare, acuzații la adresa medicilor că se infectează cu coronavirus din neglijență și nepricepere, mai aflăm astăzi că nu le mai dau nici indemnizațiile promise (de 16 mii de lei). Acest maraton împotriva lucrătorilor medicali trebuie oprit imediat!!!”, a spus Glavan citată în știre.

Cotidianul.md își informează, la fel ca multe alte instituții media, cititotii, despre ce explicații au dat demnitarii deciziei de a aloca îndemnizații pentru infectarea cu COVID-19 la locul de muncă doar pentru 29 din câteva sute de medici și lucrători medicali infectați. Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, apare în aceste publicații cu explicația că doar pentru aceștia 29 a fost posibil de stabilit legătura cauză-efect, adică că au stat față în față cu pacientul și au contactat virusul. Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, numește această evaluare obiectivă și imparțială.

O relatare de pe newsmaker.md citează o declarație de duminică seară a premierului Ion Chicu, care a părut să sugereze că indemnizația va ajunge totuși la mai mulți angajați medicali. Tema va fi dezbătută la viitoarea ședință a comisiei de soituații excepționale, spune premierul, unde va fi analizată oportunitatea achitării indemnizației pentru mai mulți angajați din sănătate ce au luat virusul, ca și posibilitatea majorării salariilor pentru întreg sistemul medical.

Strigăt de durere al unui medic de la Spitalul de Psihiatrie, titrează mai multe media, care reproduc mesajul adresat ministrului Sănătății Viorica Dumbrăveanu de un medic de la acest spital. După 25 de ani de activitate în sistemul medical, medicul scrie pe pagina sa de Facebook că se gândește să părăsească această profesie, după toate nedreptățile față de personalul medical. În mesajul său medicul se întrebă dacă Dumbrăveanu știe măcar despre existența Spitalului de Psihiatrie și cum se activează acolo.

Medicul susține că Ministerul Sănătății nici măcar nu a analizat ce s-ar putea face dacă medicii ar intra în carantină, asta deși spitalul deja este un focat de infecție, cu zeci de angajați și pacienți infectați. Și pentru că acel spital nu a fost tratat cu maximă seriozitate, s-a ajuns la învinuirea personalului medical că s-au infectat singuri, pe lângă asta fiind numiți „trădători”, „dezertori”, „neglijenți” sau „proști”.

Revenim pentru o clipă la cotidianul.md, care o citează pe ex-ministra Justiției, Olesea Stamate, care crede că președintele Curții Constituționale trebuie să-și dea demisia, iar Procuratura să investigheze acțiunile lui Igor Dodon. Asta după ce Dodon declarase vineri că l-a sunat pe Vladimir Țurcan să discute despre decizia CC de suspendare a legii prin care Guvernul și-a angajat răspunderea. Dacă ceea ce a declarat Igor Dodon este adevărat, atunci Președintele Curții Constituționale a încălcat secretul deliberărilor și al voturilor, astfel neândeplinindu-și obligația stipulată la lit b) art. 17 din Legea privind Curtea Constituțională; doi, în calitatea sa de agent public, în conformitate cu Legea integrității nr. 82, urma să depună un denunț scris, în termen de 3 zile lucrătoare, Centrul Naţional Anticorupţie. Or, ceea ce a declarat că a făcut Igor Dodon, este cel puțin exercitarea influenței necorespunzătoare, a scris Olesea Stamate pe pagina sa de Facebook.