Presa din România: conferințele separate de presă ale candidaților nu satisfac pe nimeni

Președintele Klaus Iohannis și lidera PSD, Viorica Dăncilă au organizat întâlniri separate dar aproape concomitente cu presa în locul unui dezbateri directe, înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din România.

Ieri seara, cei doi candidați intrați în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România au organizat dezbateri separate cu presa, în locul obișnuitei confruntări 1 la 1. Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com, consideră că a fost o zi neagră pentru presă, care ar fi fost folosită și de Klaus Iohannis și de Viorica Dăncilă.

Lidera PSD, Viorica Dăncilă

În opinia jurnalistei, Viorica Dăncilă s-a aflat în poziția candidatului care, „pentru că poate pierde totul, nu mai are nimic de pierdut”. Ea s-a expus tuturor întrebărilor (a lăsat acces liber ziariștilor), numai că, spune Ioana Ene, „asta a dat posibilitatea să o vedem pe dna Dăncila în toată goliciunea manipulatoare, mincinoasă și pe alocuri ineptă”.

Președintele României, Klaus Iohannis

În schimb, e foarte greu de spus ce s-a petrecut sala dezbaterii organizate pentru Klaus Iohannis. „Nu a fost o dezbatere, nu a fost interviu, nu a fost nici conferință de presă, începând cu așezarea în cadru, adică în semicerc, fără contact vizual direct între interlocurori. Apoi, mai spune Ioana Ene, nu pricep ce fel de produs jurnalistic este acela în care un candidat își moderează propria dezbatere”. Nu s-a înțeles după ce criterii au fost aleși jurnaliștii. Au fost prezenți inclusiv de la Antena 3 și România TV, dar nu și de la Realitatea TV sau Digi24. „Nimeni nu avea cum sa iasă bine din acest format. Presedintele pentru că a încercat să-și aranjeze dezbaterea și nu a avut curajul să se expună cu adevărat. Jurnaliștii cu întrebările, pentru că au fost puși în postura, absolut nedreaptă în cazul unora dintre ei, de ziariști de casă”.

Cu așa-zisele dezbateri electorale de ieri, Adrian Papahagi (marginaliaetc.ro) crede că s-a creat un precedent periculos, ceea ce îl îndreptățește, se pare, la această formulare dură : „Îl avertizez public pe domnul Iohannis, scrie Papahagi, că fuga de dezbatere în ambele tururi îi subminează legitimitatea în al doilea mandat, pe care în mod previzibil îl va câștiga. Evitarea dezbaterii trădează un politician nesigur, timorat de un contracandidat facil; ea conduce la absenteism și justifică multe critici acum și în următorii ani”.

Cititorii au la îndemână și un interesant dosar realizat de Cristian Câmpeanu în revista 22 despre ce s-a schimbat în reflexele electorale ale românilor din 2014 până în 2019. PSD a câștigat acum în primul tur numai 10 județe, dar și acolo majoritatea capitalelor de județ au fost câștigate de Klaus Iohannis. Așadar, PSD cam pierde electoratul urban, ceea ce nu anunță perspective de creștere pentru partid. Cei doi candidați din turul al doilea s-au distanțat și prin structura alegătorilor, în funcție de nivelul de studii : la Iohannis a scăzut mult numărul celor cu studii elementare, procent care la Dăncilă a crescut mult. Câmpeanu subliniază aici unul din elementele strategiei lui Dăncilă : mesajul nu veniți la vot , transmis intens mai ales prin rețelele de socializare. Or, „Votanții USR-PLUS, spune Câmpeanu, sunt alegătorii care folosesc cel mai mult Facebook-ul dintre cei ai tuturor partidelor, iar de zece zile Facebook‑ul s-a umplut de mesaje violente anti-Iohannis care susțin, din rațiuni diferite, fie că autorii nu se vor prezenta la vot sau vor anula votul, fie că vor vota Dăncilă pentru a-l sancționa pe președinte”.