Presa din România: Să-și dea demisia în bloc sau să construiască spitale?

Revista presei românești

Analistul Iulian Chifu prezintă pe blogul său găzduit de ziarul Adevărul premisele atitudinii față de Rusia a noii administrații de la Washington. Sursele sale sunt: programul de guvernare al noului șef de stat, audierea în Senat a noului secretar de stat Anthony Blinken, dar și un document publicat în Foreign Affairs de fostul ambasador american la Moscova din perioada Obama.

Substanţa relaţiilor cu Rusia este la cel mai jos nivel din istoria de după Războiul Rece

„Sursele arată acelaşi lucru, scrie Chifu: chiar dacă nuanţele sunt importante şi tonul, ca şi maniera, revin la epoca diplomaţiei şi a politicii rezonabile, substanţa relaţiilor cu Rusia este la cel mai jos nivel din istoria de după Războiul Rece, după desfiinţarea URSS şi apariţia Federaţiei Ruse”. Deși democrat, președintele Joe Biden va continua pe aceeași linie fermă față de Rusia ca și Donald Trump. Au fost anunțate din primul moment câteva decizii care nu sună bine pentru Vladimir Putin: Rusia nu e acceptată să renegocieze Tratatul START 2, ci Biden l-a prelungit unilateral cu cinci ani, refuzându-i astfel Rusiei poziția de egal al Statelor Unite. Fostul diplomat american acreditat la Moscova se referă în documentul pomenit în special la soluțiile ce trebuie adoptate pentru „îndiguirea” tendințelor revizioniste ale Rusiei. Pentru că, susține Michael McFaul, „este subestimată toleranţa lui Putin la risc, liderul rus având înclinaţia tot mai mult să rişte, în contextul slabei susţineri a sale din partea publicului rus”.

Presa din România scrie însă foarte mult legat de tragedia petrecută săptămâna trecută la Institutul Național de boli infecțioase „Matei Balș”: incendiu într-un salon de terapie intensivă, patru victime decedate în spital, în flăcări, alte patru înregistrate ulterior, inclusiv ca urmare a inhalării de fum sau a arsurilor. Un partid parlamentar zgomotos de felul lui a și organizat proteste de stradă cerând demisia ministrului sănătății, a premierului, a secretarului de stat de la Interne Raed Arafat, ba chiar și a președintelui Klaus Iohannis. „Chiar credeți cu adevărat că dacă Arafat demisiona după Colectiv, incendiile de la Piatra Neamț și cel de la Balș nu ar mai fi avut loc? Sincer, chiar credeți asta? Dacă da, aduceți-vă aminte că Victor Ponta și-a dat demisia la Colectiv. S-a schimbat ceva și nu m-am prins eu?”, scrie cu evidentă revoltă Cristina Stângă pe site-ul republica.ro. În opinia sa, indiferent cine demisionează, infrastructura din termoficare și starea spitalelor rămân la fel, iar următoarea tragedie așteaptă după colț. „Ceea ce contează acum, scrie ea, e răspunsul la întrebarea «ce facem?!»”. ”Atât noi, cât și politicienii”. Noi cetățenii „suntem ignoranți și pasivi și creăm astfel un sistem care ne prinde din urmă și care ne demonstrează de fiecare dată, cu durere, că ceva facem greșit. Noi, cetățenii, când ne dăm demisia?”

Republica.ro consemnează și opiniile Oanei Gheorghiu, cofondatoare a proiectului „Dăruiește Viață”, binecunoscut prin faptul că a reușit, din contribuția cetățenilor, să ridice deja două spitale pentru copii și un spital modular pentru adulți. Oana Gheorghiu spune același lucru : demisiile, comisiile de anchetă și toate celelalte nu pot schimba nimic. Concret : e nevoie de spitale modulare, care costă puțin și, dacă sunt bine făcute, pot dura 2-5 ani, atât cât ar fi nevoie pentru ridicarea unor spitale adevărate. Apoi e nevoie urgentă de profesionalizarea personalului tehnic din spitale : inginerii sunt plătiți acolo cu salarii mici, nu pot fi performanți. Articolul de pe site-ul republica.ro citează și cea mai recentă declarație a ministrului sănătății Vlad Voiculescu : „S-au construit mall-uri, clădiri de birouri, nu s-au construit spitale. Asta vom face noi la Ministerul Sănătății”.