Presa independentă din Kârgâzstan protestează împotriva blocării paginilor web ale RFE/RL

Zeci de organizații media, jurnaliști, activiști civili și-au întrerupt activitatea pe 28 octombrie timp de trei ore pentru a protesta față de decizia guvernului Kârgâzstanului de a bloca pentru două luni pagina Serviciului kârgâz al RFE/RL, cunoscut pe plan local sub numele de Radio Azattyk.

### Vezi și... ### Kârgâzstan: manifestație în sprijinul presei libere și al RFE/RL

Guvernul kârgâz a luat această decizie pe 26 octombrie, după ce RFE/RL a refuzat să retragă o înregistrare video dintr-un dintre programele sale de știri care relata despre ciocnirile de la granița cu Tadjikistanul. Guvernul a susținut că videoclipul, produs de Current Time, o rețea în limba rusă administrată de RFE/RL în cooperare cu VOA, a adoptat „predominant” poziția părții tadjice.

Președintele și directorul general al RFE/RL, Jamie Fly, a respins acuzația, afirmând că, după o analiză a conținutului în cauză, „nu s-a constatat nicio încălcare a standardelor noastre”.

În semn de solidaritate cu RFE/RL, pe 28 octombrie, presa independentă din Kârgâzstan (cotidiane, bloggeri, televiziuni și radiouri prezente pe net) au afișat un ecran negru pe paginile lor web timp de trei ore, începând cu ora locală 9.00, cu mențiunea „Fără știri astăzi. Mass-media sub presiune în Kârgâzstan” și au refuzat să acopere știri despre guvern pe parcursul întregii zile.

Decizia guvernului kârgâz a fost criticată de grupurile de apărare a drepturilor și de legislatorii kârgâzi, care au cerut guvernului să o anuleze.

### Vezi și... ### Președintele RFE/RL cere o anchetă privind amenințările la adresa jurnaliștilor kârgâzi