-
Your browser doesn’t support HTML5
Nici promisiunea că se va prezenta la ședințele de judecată nu l-a ajutat pe Ilan Șor, observă AGORA, după ce mandatul de arestare emis pe numele politicianului fugar, reales deputat în Parlamentul R.Moldova, a fost menținut și de Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Potrivit Colegiului Penal, care s-a expus pe 14 iulie, apărătorii inculpatului nu au prezentat nicio probă, care ar demonstra schimbarea situației în raport cu momentul aplicării măsurii preventive, iar decizia este irevocabilă. Totodată, portalul menționează că, potrivit legii, după procedura de validare a alegerilor din 11 iulie, liderul partidului care-i poartă numele va căpăta din nou imunitate parlamentară, fapt care îl va scuti o vreme de potențialele rețineri. - ANTICORUPȚIE îl citează pe liderul autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene, Vadim Krasnoselski, care a apreciat că rezultatele recentului scrutin parlamentar din Republica Moldova au fost „previzibile”. Potrivit lui Krasnoselki, „schimbările actuale în Republica Moldova au caracter evolutiv, ci nu unul revoluționar, cum s-a întâmplat și anterior: poporul a susținut cursul stabilit de elita politică”. Deși anticipează ceea ce el consideră că va fi o schimbare de atitudine față de agenda de negocieri, el susține că partea transnistreană este dispusă să continue negocierile și contează pe intensificarea eforturilor pe această dimensiune.
- NEWSMAKER scrie că la alegerile din 11 iulie cea mai mare parte a populației Gagauz Yeri a votat pentru blocul comuniștilor și socialiștilor și că la vot s-au prezentat preponderent vârstnicii, în timp ce majoritatea covârșitoare a tinerilor au neglijat scrutinul. Portalul a intervievat mai mulți tineri din autonomia găgăuză pe care i-a întrebat prin ce se explică această lipsă de interes, ce cred despre stereotipurile cu privire la regiune, despre fricile locale privind „unionismul”, viitorul Republicii Moldova etc. „Părinții mei împărtășesc vederi mai conservatoare, eu – liberal-democrate, dar asta nu ne afectează prea tare viața noastră”, menționează, de exemplu, unul dintre interlocutorii portalului. Un altul apreciază, cu privire la vederile pro-rusești din regiune, că, totuși, că într-un mod oarecum ciudat, în raport cu Găgăuzia, „Rusia este unul dintre cei mai proști PR-manageri”.
- „Subiectul limbii vorbite ar putea provoca divergențe de poziții dintre Tiraspol și Chișinău”, declară liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, citat de NEWSMAKER. Potrivit acestuia, „limba moldovenească”, deși nu este recunoscută oficial, va continua să existe în Transnistria. „Despre limba rusă totul e decis și nimeni nu va reveni la acest subiect, la fel ca în cazul limbii ucrainene și al altor limbi. Dar sunt curios ce se va întâmpla cu „limba moldovenească”. Există „limba moldovenească”? La noi va fi. Cât există Transnistria, există și „limba moldovenească”, a afirmat Krasnoselski în cadrul unei reuniuni. El a mai adăugat că „în 2008, „limba moldovenească” a fost exclusă din registrul limbilor. „Limba moldovenească” nu există, nu este recunoscută, la fel cum nu este recunoscută Transnistria. Există, dar nu este recunoscută. (...) Dar la noi, în Transnistria, există „limba moldovenească”, etnia moldovenească, cultura moldovenească. Îi irităm prin asta (autoritățile moldovene – n.r.) și aceste subiecte, cu siguranță, vor provoca divergențe de poziții. Nu vorbesc despre război, doar despre conflicte de poziții”, a mai spus liderul de la Tiraspol, citat de portal.
- Autoarea unei articol publicat de NEWSMAKER, Alexandra Batanova, analizează împreună cu câțiva analiști rezultatele spectaculoase ale scrutinului din 11 iulie. Articolul oferă explicații și răspunsuri cumulate la o serie de întrebări pe cât de firești, pe atât de complexe pentru mai multe întrebări inerente situației post-electorale, printre care „Victorie a Maiei Sandu sau înfrângere a lui Igor Dodon?”, „Care sunt așteptările față de noua guvernare?”, „Care va fi politica externă?” ș.a. Unul dintre interlocutorii portalului, citat în articol, menționează, între altele, că „în acest scrutin a încetat să mai funcționeze factorul geopolitic. PAS a obținut majoritatea și în interiorul țării, așa încât nu se mai poate spune că victoria i-a fost asigurată de diaspora. A votat nu numai electoratul dreptei, ci și cel al formațiunilor de centru și stânga”.
- SĂNĂTATE INFO scrie că unele categorii de populație ar putea să fie vaccinate obligatoriu, mai ales cele a căror activitate presupune contactul direct cu cetățenii. Cel puțin, asta au discutat autoritățile în cadrul Consiliului Consultativ de Sănătate Publică pe lângă prim-ministru. Odată cu apariția și extinderea noilor tulpini de COVID-19, autoritățile nu exclud apariția lor și în R.Moldova, ca urmare a valurilor tot mai pronunțate de infectare în statele din regiune. Tulpinile derivate - Delta, Delta+ și Lambda se manifestă mult mai agresiv în comparație cu tulpinile anterioare ale virusului și sunt tot mai aproape de granițele țării, spun specialiștii. Astfel, oficialitățile nu exclud ca imunizarea să fie obligatorie pentru unele categorii de populație, cum ar fi angajații din sectorul HORECA, de exemplu, notează portalul.
- STOP FALS denunță un fals propagat în ziua alegerilor anticipate, pe 11 iulie, de mai multe instituții media afiliate PSRM, care au afirmat că cetățenilor moldoveni care au votat la Frankfurt pe Main, în Germania, li s-ar fi oferit câte 50 de euro, cu aluzia că așa a fost la alegerile prezidențiale din 2020. Site-urile au făcut referire la un filmuleț video care a surprins o discuție între niște bărbați, iar unul dintre ei ar fi pomenit de acei „50 de euro”. Autorii articolelor nu au contactat sursa primară pentru a concretiza în ce context s-a vorbit despre bani. Unul din bărbații care apare în acel video a negat cele relatate de portalurile afiliate politic, declarând pentru portalul Stopfals.md că a văzut cum vin foarte mulți alegători dis-de-dimineață spre secția de votare și i-a spus unui alt bărbat că acuși vor apărea știri că acestora li se dă câte 50 de euro. Informația a fost dezmințită și de autoarea filmulețului.
- Fostul președinte interimar al R.Moldova și ex-lider al PL, Mihai Ghimpu, a lansat un atac fără precedent la adresa formațiunilor unioniste participante la scrutinul parlamentar de pe 11 iulie curent, scrie ZIARUL NAȚIONAL. Publicația notează că Ghimpu nu l-a menajat nici pe nepotul său, Dorin Chirtoacă, care a renunțat pentru o perioadă la calitatea de lider și membru al PL, pentru a participa pe lista AUR la parlamentare. Potrivit lui Ghimpu, foștii săi colegi, care au obținut un scor derizoriu la parlamentare, nu au făcut decât să compromită lupta pentru reunirea R.Moldova cu România. „Eu nici grădina de la Colonița nu v-aș încredința s-o îngrijiți, nu să mai faceți Unirea cu Țara!...”, a exclamat dl Ghimpu.