Presa matinală: campania electorală vs pandemia de Covid-19

Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista matinală a presei

Republica Moldova a intrat în ultima săptămână de campanie înaintea prezidențialelor de duminica viitoare, iar site-urile televiziunilor și portalurile de știri se concentrează pe evenimentele de campanie produse în ultimele două zile de odihnă. Tv8.md scrie despre incidentul de la Fălești, unde Renato Usatîi, candidatului Partidului Nostru, a mers la o întâlnire electorală organizată de contra-candidatul său, Igor Dodon, pentru a-i propune, după spusele lui Usatîi, o dezbatere electorală în fața alegătorilor. Evenimentul a evoluat în altercații, Renato Usatîi fiind alungat de alegătorii adunați în sală și scos cu forța de acolo de către paza lui Igor Dodon, iar acesta a respins inițiativa lui Usatîi și a părăsit sala, se arată în știrea de pe tv8.

Cotidianul.md se referă la un alt eveniment, de sâmbătă, în care Igor Dodon, care a mers la Criuleni pentru a participa la evenimentul tradiţional de toamnă, „Toamna de aur”, nu ar fi fost primit de toți localnicii, unii dintre ei întâmpinându-l cu huiduieli și scandând „jos Dodon” și „jos mincinosul”. Est-curier, o publicație media locală citată de cotidianul, a relatat că Igor Dodon nu a fost lăsat nici să vorbească la eveniment organizat în centrul raional Criuleni.

Printre comentatori, tema alegerilor este abordată de Iulian Chifu, autorul unui editorial de pe deschide.md. Ideea lui e că Igor Dodon intră în alegerile prezidențiale cu cel mai complicat dosar al gestionării dezastruoase a pandemiei de coronavirus, dar că “președintele ostentativ pro-rus al Republicii Moldova este mai preocupat de fotoliul său de președinte la al doilea mandat decât de sănătatea oamenilor acum, în cel de-al doilea val al pandemiei, început brusc dar fără ca Republica Moldova să fie ieșit vreodată din valul unu”. În opinia lui Chicu, Igor Dodon trebuia să fi închis deja lumea în case pentru a combate cu eficiență pandemia. În loc de asta, scrie Chifu, Igor Dodon face mitinguri la care vin multe persoane fără mască și cu un întreg staff de campanie deja îmbolnăvit. Elementele pe care le enumeră autorul în susținerea celei din urmă teze e îmbolnăvirea lui Vlad Batrîncea, șeful staff-ului electoral al lui Igor Dodon, apoi a președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi – socialiști cu care Igor Dodon ar fi avut contact la evenimentele electorale, însă nu s-a autoizolat pentru a preveni o posibilă răspândire a infecției. Altminteri, o altă idee din editorialul lui Chifu e că Igor Dodon ar fi pregătit să fure alegerile, iar când e avertizat în legătură cu asta din Occident, nu știe decât să se plângă patronilor săi de la Moscova care au atacat, la nivelul directorului Serviciului de Informații Externe, Serghey Narîshkin, Statele Unite pentru pregătirea unei revoluții colorate.

Petru Grozavu, care semnează un comentariu în Ziarul de Gardă, crede că supărările din ultimele două săptămâni de la ‘Curtea Imperială a lui Putin”, afișate ba de Lavrov, ba de Narîșkin în adresa SUA, deconspiră „implicarea Kremlinului în alegerile din R. Moldova și intențiile Moscovei de a frauda, cu orice preț, rezultatul votului din 1 noiembrie”. La părerea autorului, Kremlinul se situează tot mai deschis de partea lui Dodon pentru că nu ar avea acum altă soluție decât să forțeze nota și să valorifice orice șansă de manipulare a situației electorale, pentru a-l păstra, încă un mandat, pe Dodon președinte. Lăsat pe seama lui, Dodon nu are nicio șansă în aceste alegeri, oricât de bine l-ar da sondajele, explică Petru Grozavu.

Tot în Ziarul de Gardă, Alina Radu, directoarea publicației, formulează o serie de reproșuri la adresa Galinei Dodon, soția președintelui care în toiul campaniei electorale a dat un interviu pentru a fi difuzat pe canalul de Youtube al președintelui – “un interviu lung, care a reușit să arate enorma prăpastie cognitivă și culturală și depărtarea cosmică a acestei familii de oamenii de rând”, crede Radu. Sarcina ei a fost să arate lumii cât de frumoasă, inteligentă și mărinimoasă este familia președintelui, continuă ea, dar “din interviu nu am aflat nimic despre transparență și problema corupției, despre activitatea Galinei Dodon de la Exclusiv Media SRL, unde ea administrează banii televiziunilor afiliate socialiștilor. Nu am aflat nimic despre rapoartele financiare obligatorii pe care trebuie să le prezinte prima doamnă cu privire la activitatea de caritate. Astfel, Galina Dodon a adâncit prăpastia de imagine, incompetență, obscuritate și lipsă de cultură elementară. Da, e o soție drăguță, îmbrăcată în rochii frumoase din bani obscuri. Dar câte ar fi putut face, dacă ar fi vrut să învețe de la alte prime doamne.”

Rise Moldova, care continuă să publice seria investigațiilor “Kremlinovici” inspirate din așa-zisa „Arhiva lui Cernov” și „Telefonul lui Dodon” – două seturi de date pe care Rise spune că le-a obținut de la Centrul „Досье” din Rusia și le-a verificat din mai multe surse independente - constată într-un nou articol întitulat “Poirtrete la Kremlin” că a descoperit în actele analizate mai multe note operative și rapoarte despre unii dintre actualii candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova. Oamenii de la Kremlin au colectat o parte din informații din surse deschise, iar altele le-au obținut din surse confidențiale din Moldova. Datele analizate au fost folosite pentru crearea a zeci de profiluri detaliate ale politicienilor moldoveni, fiind livrate direct administrației Putin. În afară de Igor Dodon, candidații la prezidențiale care au astfel de profiluri la Kremlin sunt, potrivit Rise, Maia Sandu, Renato Usatîi, Andrei Năstase. Așa-numita „subdiviziunea moldovenească” mai crează și liste separate cu politicieni pentru a le urmări conturile din rețelele de socializare, mai scrie Rise. Majoritatea persoanelor de la Chișinău care figurează printer cei urmăriți sunt susținători ai Partidului Socialiștilor, iar printre liderii regionali selectați pentru a fi monitorizați figura și Alexandru Stoianoglo, care, în prezent, deține funcția de procuror general al Republicii Moldova.