Presa matinală: de la „Kremlinovici” la „revoluție colorată”

Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista matinală a presei

„Alegerile prezidențiale din Moldova influențate de implicarea masivă, dar discretă a Rusiei” este titlul unei analize semnată de expertul Dumitru Mînzărari pentru fundația Jamestown şi rezumată de deschide.md. Potrivit expertului acuzaţiile recente formulate de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, că SUA încearcă să creeze „un abces” în R. Moldova prin forțarea victoriei totale a forțelor politice pro-Occidentale la alegerile prezidențiale nu corespuns realităţii. „De fapt, Rusia este implicată puternic în procesele electorale din R. Moldova, promovându-l discret pe actualul șef al statului, subliniind că Igor Dodon are capacitatea de a rezolva problemele țării cu ajutorul Moscovei”, notează autorul. „Având în vedere interesul Guvernului rus pentru aceste alegeri şi faptul că Moscova deține datele pașaportului multor cetățeni moldoveni care lucrează în Rusia, riscul este că aceste date ar putea fi folosite pentru a oferi zeci de mii de voturi frauduloase lui Dodon... Moscova va facilita transportul unui număr mai mare de cetățeni moldoveni care trăiesc în Transnistria și îi va îndemna să voteze pentru Dodon”, mai notează Dumitru Mînzărari.

„Moscova contraatacă: Narîșkin acuză SUA că ar pregăti o „revoluție colorată” în cazul victoriei lui Igor Dodon la prezidențiale”, titrează ziarulnational.md. „Acum vedem clar că americanii pregătesc un scenariu revoluționar pentru R. Moldova, care va alege un președinte în noiembrie. Nu sunt mulțumiți de actualul șef de stat Igor Dodon, care menține relații constructive cu țările CSI, inclusiv Rusia”, a declarat directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei Serghei Narîșkin într-o declarație remisă de serviciul pe care îl conduce. „Evaluând șansele de câștig ale lui Igor Dodon, Departamentul de Stat al SUA a ordonat Ambasadei sale de la Chișinău să pregătească opoziția pentru proteste în masă, în cazul realegerii sale, cerând anularea rezultatelor votului”, a mai spus Narîşkin.

Portalul NewsMaker.md precizează că a solicitat o reacție de la reprezentanții Ambasadei SUA la Chișinău, însă nu am primit un răspuns deocamdată.

Deschide.md publică părerile comentatorilor politici Anatol Ţăranu şi Ion Tăbîrţă despre investigaţiile realizate de Rise Moldova și centrul Dossier care scot la iveală că în cadrul Kremlinului ar exista o subdiviziune specială pentru coordonarea temei moldovene administrată de persoane afiliate serviciilor secrete ruse și cu care Igor Dodon și alți politicieni din anturajul lui ar întreține relații extrem de strânse. „Aceste dezvăluiri vin să demonstreze o dată în plus că R. Moldova este condusă de oameni care sunt la cheremul Moscovei și care pot fi acuzați cu ușurință de înaltă trădare de patrie”, afirmă Anatol Țăranu. „Era demult evident că Igor Dodon își coordonează toate acțiunile cu anumite centre și persoane de la Moscova, iar în investigație este arătat cum anume funcționează acest mecanism. De aici este clar că Igor Dodon se comportă nu ca șeful unui stat independent și suveran, ci mai degrabă ca un agent rusesc care promovează interesele geopolitice ale Federației Ruse, nu doar în R. Moldova, ci în întreaga regiune”, crede analistul Ion Tăbîrță. Analiştii pun la îndoială că dezvăluirile vor fi cercetate de instituţiile statului.

Comisia Electorală Centrală a aprobat o hotărâre prin care interzice transportarea organizată a alegătorilor la secţiile de votare. Experții, citaţi de JurnalTV, reiterează că transportarea organizată și votul contra cost în alegeri este o chestiune penală, iar cel mai mare pericol este manipularea rezultatului final. „Astfel de situații încalcă de fapt drepturile altor concurenți, pentru că poate beneficia doar un concurent electoral sau câțiva. Este o problemă foarte gravă pe care organele de drept trebuie să o ia în serios”, spune directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX Ion Manole. Fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, afirmă pe de altă parte că „transportarea în sine nu este interzisă prin lege. Dar dacă vorbim despre cumpărarea alegătorilor, aici este deja o problemă de ordin penal”. În articol se precizează că potrivit hotărârii CEC în ziua alegerilor va fi permisă deplasarea doar a autovehiculelor a căror capacitate nu este mai mare de 8 persoane și a curselor regulate care funcționează potrivit legislației.

Cotidianul.md publică reacţia deputatului PAS Sergiu Litvinenco la decizia CEC care interzice transportarea organizată a alegătorilor. „Este important ca hotărârea să fie implementată în ziua votării atât ca literă, cât și ca spirit, astfel încât în alegerile prezidențiale din acest an să nu se mai repete cumpărarea masivă a voturilor din regiunea transnistreană așa cum s-a întâmplat în 2016 și 2019”, a comentat Litvinenco. „Sigur că nu este timp să jubilăm. Or, modalități de fraudă sunt încă foarte multe, iar Igor Dodon nu are nicio șansă să ia un alt mandat dacă nu fraudează. De aceea, este imperios să fim precauți în continuare și să contracarăm orice încercare de fraudare”, a mai declarat deputatul PAS.

R. Moldova înregistrează restanțe în investigarea fraudei bancare şi în promovarea reformelor care să asigure independența justiției, relatează Radio Chişinău cu referire la raportul privind punerea în aplicare a Acordului de Asociere elaborat de europarlamentarul Dragoș Tudorache şi prezentat în şedinţa plenară a Parlamentului European. Comentând reformele restante în special din justiţie Dragoş Tudorache a subliniat că ori lipsește voința politică, ori nu este suficientă capacitate administrativă. „Mecanismele democratice trebuie să fie consolidate… Trebuie să existe independență judiciară fără niciun fel de suspiciune de părtinire politică. CSM trebuie să fie complet reformat. Magistrații nu trebuie să se confrunte cu presiuni”, a precizat eurodeputatul. El a criticat şi lipsa rezultatelor în dosarul fraudei bancare. „Nu se poate ca după ani de zile în Moldova să nu se știe cine e vinovat de frauda bancară”, a spus Dragoș Tudorache.

Radio Chişinău publică şi reacţia Ministerului de Externe la raportul european. „Raportul reflectă viziunile forului legislativ european, implicit pozițiile grupurilor politice din componența acestuia, cu privire la progresele înregistrate în implementarea Acordului de Asociere, dar și problemele care necesită a fi soluționate. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene apreciază mesajele de încurajare, ține cont de îngrijorările exprimate și salută apelurile adresate instituțiilor europene privind necesitatea oferirii autorităților moldovenești a sprijinului necesar în realizarea reformelor pe măsura avansării acestora”, a comentat diplomația de la Chișinău.

Politologul Dionis Cenuşă semnează pe ipn.md o analiză despre reziliența informațională lângă frontierele estice ale UE. „Slăbiciunile cronice ale statelor post-sovietice numără, printre altele, numeroase handicapuri legate de îngrijirea spațiului informațional. De la concurență mediatică locală anemică până la absența unei protecții adecvate împotriva influențelor externe neprietenoase – reziliența informațională lângă frontierele estice ale UE este problematică”, constată politologul. El precizează în context că Parteneriatul Estic nu a propus deocamdată soluții pentru o reziliență informațională, dar abundența dezinformării din ultima jumătate de deceniu a determinat includerea luptei cu informarea distorsionată în lista viitoarelor cinci priorități ale Parteneriatului. „Reziliența informațională reprezintă o necesitate urgentă, dar și un lux în termeni de costuri, pentru partenerii estici ai UE. De integritatea spațiului informațional depinde calitatea guvernării, evoluția democrației și însăși traiectoria integrării europene”, concluzionează, între altele, Dionis Cenuşă.