Presa matinală despre „socotelile” post-electorale

Revista presei matinale la radio Europa Liberă.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista matinală a presei la radio Europa Liberă

Jurnaliștii de la RISE Moldova au publicat o investigație intitulată „Desantul”, în care se afirmă că în pragul campaniei pentru prezidențiale, mai mulți consultanți politici din Federația Rusă au aterizat în Republica Moldova. Așa-numiții polit-tehnologi au debarcat la Chișinău cel mai probabil cu acordul Kremlinului, după cum sugerează un expert rus, într-o discuție cu un reporter RISE incognito. RISE Moldova a identificat opt dintre ei, surprinzându-i în compania mai multor deputați socialiști, dar și a purtătoarei de cuvânt a candidatului Igor Dodon. Mai mult, unii dintre ei au vizitat frecvent sediul central al Partidului Socialiștilor și chiar au intrat ziua în amiaza mare la Președinție, se mai scrie în material. „Staff-ul lui Dodon a negat contactele cu consultanții ruși pe tot parcursul primului tur al scrutinului prezidențial. Asta, deși însuși Igor Dodon a „deconspirat” trei polit-tehnologi, după ce i-a filmat în noiembrie 2019, când socialistul Ion Ceban a câștigat Primăria capitalei”, scrie RISE.

Profesorul universitar și medicul cardiochirurg Grigore Tinică a declarat pentru postul de televiziune TVR Moldova că Republica Moldova este condusă în prezent de către indivizi care nu guvernează pentru interesele cetățenilor, ci pentru interesele unor entități și că țara este la un pas de „înec”. „Cetățenii Republicii Moldova trebuie să se gândească la direcția pe care trebuia să o ia. Degeaba mergem împotriva vântului și împotriva curentului, pentru că nu ajungem nicăieri”, a mai spus Tinică. Profesorul, care a plecat la începutul anilor 1990 în România, a menționat, că în prezent produsul intern brut al Republicii Moldova este cel mai mic din Europa, lucru care este inadmisibil, iar condițiile de trai dintre cele două țari sunt diferite.

Radio Chișinău a discutat cu mai mulți experți despre dizolvarea Parlamentului, deoarece anume identificarea unei posibilități de dizolvare a Parlamentului este principala condiție cerută de Renato Usatîi pentru susținerea Maiei Sandu în turul doi de scrutin. Analistul politic Victor Ciobanu menționează că deocamdată este vorba de o singură întrevedere între Maia Sandu și Renato Usatîi, iar pe parcurs, cerințele ar putea să se mai reducă. În ceea ce privește propunerea de dizolvare a Parlamentului formulată de primarul de Bălți, Victor Ciobanu o consideră ușor populistă. „Să aduni oamenii în Piața Marii Adunări Naționale pentru a dizolva Parlamentul este o modalitate, dar probabil forțată și nu cred că este realizabilă”, a precizat Victor Ciobanu.

Într-un editorial pentru Ziarul de Gardă, Petru Grozavu scrie despre cei „patru ani pierduți cu Dodon președinte”. Autorul subliniază că la o zi după încheierea primului tur, Dodon și-a reluat agenda electorală, aruncând cu „bulgări” în diasporă și cu minciuni în Maia Sandu. El afirmă că Igor Dodon nu e un Kascei Nemuritorul, după cum pretinde. „Se poate, dacă se vrea. Dacă sunt lăsate la o parte mofturile, supărările mai vechi sau mai noi, frustrările, orgoliile, invidia”, consideră autorul. Dacă și trebuie să spunem, totuși, un „bravo” pentru rezultatele primului tur și eșecul lui Dodon în acest prim tur, meritul este, neîndoielnic, al alegătorilor: și al celor de acasă, și al celor plecați de acasă, dar neplecați cu sufletul și trăirea, precizează Grozavu.

Într-un articol de opinie pentru portalul Deschide.md, Vitalie Vovc scrie că nu a dovedit să se usuce cerneala ștampilelor aplicate pe buletinele de vot și nici să se răcorească serverele CEC-ului care vuiau înregistrând participările la vot ale emigraților moldoveni, că actualul președinte al falnicului stat care se bălăbăneşte neputincios între două lumi, a ieșit cu o declarație-trăsnet: cică acei 149178 de alegători din străinătate ar trăi într-o realitate paralelă. Și fiindcă acest lucru nu i-a părut suficient de bine și de apăsat pronunțat, a mai adăugat a doua zi că nu trebuie ca acei plecați să decidă de soarta celor rămași, precizează autorul. Reacția actualului este absolut firească, la fel precum obida, căci el se vedea deja împăratul țării, scrie Vovc. „Nu voi mai stărui asupra faptului că un economist ar trebui să fie la curent cu statisticile despre structura, dacă nu a veniturilor personale ale populației, barem a PIB-ului țării, dar astea sunt deja locuri comune”, conchide autorul, vorbind despre remitențele provenite din diasporă.

Într-un editorial pentru Gazeta de Chișinău, Veaceslav Negruța scrie că Igor Dodon „a depus un efort vizibil, cu cinci zile înainte de scrutin, să încerce din fiecare schemă, câte oleacă, să fraudeze votul cetățenilor”. Doar că oamenii nu mai sunt indiferenți față de ce se întâmplă în satele și orașele din R. Moldova în ziua alegerilor. În opinia sa, Dodon a încercat să dezbine lumea, să bage ură și intoleranță între cei de acasă și rudele lor din afară, între oameni care vorbesc în limbi diferite sau care cred în lucruri diferite. „Pe ultima sută de metri a mandatului său, el dezbină în mod criminal lumea ca să conducă în continuare prin minciună și manipulare. Se chinuie, doar că nu are șanse!”, consideră Negruța. Autorul scrie că lumea e mult mai înțeleaptă decât crede Dodon și că el trebuie să răspundă conform legii pentru ilegalitățile comise.

Portalul Anticorupție îl citează pe Avocatul Poporului Mihail Cotorobai care condamnă utilizarea discursului de instigare la ură în dezbaterile publice, atenționând că acesta conduce la violență și la infracțiuni motivate de ură și prejudecăți. Reacția vine după ce s-au întețit cazurile de discurs de ură și de denigrare în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, se scrie în articol. „Incitarea la violență, insultarea unor grupuri de persoane, propagarea unor stereotipuri în discursuri publice sunt inacceptabile, mai ales când acestea sunt lansate de politicieni, înalți demnitari în stat”, susține Cotorobai. El a mai subliniat că au fost sfidate repetat normele și standardele naționale și internaționale din domeniul drepturilor omului.

Despre fenomenul de bullying în școală se scrie într-un reportaj de pe portalul televiziunii Prime. Deși în țara noastră încă nu a fost adoptată legea anti-bullying, în instituțiile educaționale temele legate de acest fenomen și-au făcut loc în curriculumul școlar, în cadrul orelor de consiliere și dirigenție, se menționează în material. Este citată și avocata poporului, Maia Bănărescu, care susține că aceste manifestări imorale pot fi combătute în primul rând de părinți.