Presa matinală despre începutul sezonului electoral și pericolul fraudelor

Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Înainte de cursa electorală prezidențială, programată pentru luna noiembrie a acestui an, liderul opoziției de la Chișinău, Maia Sandu, a declarat într-un interviu pentru Balkan Insight că își va concentra mesajul pe lupta anti-corupție din R. Moldova. Ea a explicat de ce Igor Dodon este un exponent al corupției. Maia Sandu susține că, dacă alegerile ar urma să fie fraudate prin amendarea Codului Electoral, lipsa de observatori independenți și aducerea alegătorilor din Transnistria contra plată, va scoate oamenii în stradă. Nu în ultimul rând, în interviul pentru Balkan Insight, ea a punctat că fraudarea alegerilor a condus la situația actuală din Belarus. Totodată, Maia Sandu a dezvăluit și care vor fi primele sale acțiuni în materie de politică externă în cazul în care va deveni președinte al R. Moldova.

Reporterii portalului Moldova.org au creat o rubrică tradițională, la începutul fiecărei săptămâni, „Trei știri bune din Moldova”. Artiștii din Republica Moldova și România au posibilitatea să-și expună lucrările într-o galerie creată în Realitate virtuală (VR), un spațiu inovativ de promovare a creației artistice. Organizații neguvernamentale din Republica Moldova și România au lansat platforma online Theopen-art.com. Acolo poate fi vizionată o galerie VR cu o suprafață de 300 m.p. virtuali, distribuiți în cinci spații expoziționale, care pot găzdui expoziții mai mari și mai mici de pictură, sculptură, fotografie, multimedia. Mai multe știri pozitive puteți citi pe Moldova.org.

Portalul specializat pe teme economice – Mold-street.com, scrie că una din cele mai mari companii de asigurări din Moldova a ajuns în incapacitate de plată. După un an de aflare sub administrare specială și în procedură de remediere financiară, situația companiei Klassika Asigurări, în trecut parte din companiile lui Ilan Șor, nu a dat semne de îmbunătățire, iar Comisia Națională a Pieței Financiare a decis c a să fie intentată procedura de insolvabilitate. În același timp, compania avea obligații pe contracte de asigurări de peste 24 milioane de lei, iar obligațiile devenite scadente se ridicau la aproape 11 milioane. Ce se întâmplă cu acționarii și beneficiarii companiei – aflați în Mold-street.com.

Săptămânalul „Ziarul de Gardă” publică un reportaj dedicat locuitorilor comunei Sărata Veche, raionul Fălești, separă deșeurile timp de trei ani. Fiecare gospodărie colectează separat plasticul, sticla și deșeurile menajere. Deșeurile menajere ajung la groapa de gunoi, iar plasticul este transportat la stația de sortare din satul Călugăr, același raion. Experții spun că pentru a soluționa problema deșeurilor este nevoie de implicarea statului. În același timp, locuitorii ar trebui să fie responsabili de colectarea separată a deșeurilor, dar și să semneze contracte cu operatorii de gestionare a deșeurilor și să plătească taxa de salubrizare așa cum achită factura pentru curent electric, apă sau gaze naturale.

Newsmaker.md face trimitere la date din stânga Nistrului unde din cauza dublării numărului de infectări cu COVID-19, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a vorbit despre necesitatea minimizării numărului de intrări pe teritoriul regiunii. „Intrarea trebuie să fie permisă numai în cazul unei necesități stringente și cu respectarea de către cetățeni a tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii infecției”, a spus Krasnoselski. De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, în regiunea transnistreană au fost înregistrate 1876 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. 1513 pacienți s-au însănătoșit, iar 59 au murit.