Your browser doesn’t support HTML5
În comentariul „Impasul azero-armean și perspectiva transnistreană” pentru „Ziarul Național”, analistul politic Nicolae Negru își îndreaptă atenția spre conflictul reizbucnit acum o săptămână între Azerbaijan și Armenia, din cauza Carabahului de Munte. Acesta riscă să se extindă până la proporțiile unui război în toată puterea, crede Nicolae Negru. În opinia autortului, comparat cu conflictul din Carabahul de Munte, conflictul transnistrean pare o ceartă de copii, un produs al propagandei sovietice, lipsit de rădăcini etnice sau confesionale. Nici măcar Moscova nu vede Transnistria ca stat independent. Ea are nevoie de transnistreni ca pârghie geopolitică și, dacă renunță să mai întrețină separatismul transnistrean, acesta se epuizează în câteva luni.
Decizia autorităților separatiste de la Tiraspol de a le permite locuitorilor din regiune să voteze la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie a fost luată sub presiunea Moscovei și demonstrează încă o dată implicarea Rusiei în acest scrutin, consideră analiști politici citați de Radio Chișinău. Printre ei și analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador în Federația Rusă. „Moscova, care este interesată și-l ajută din răsputeri pe Dodon să obțină la doilea mandat de președinte, a exercitat presiuni asupra administrației separatiste de la Tiraspol pentru a facilita la maximum participarea cetățenilor din Transnistria la aceste alegeri. Acesta este doar unul din multele cadouri electorale pe care i le face Moscova lui Igor Dodon”, a declarat Anatol Țăranu. Biroul Politici pentru Reintegrare de la Chișinău anunță că subiectul a fost discutat și la ședința Comisiei Unificate de Control.
Portalul Anticorupție.md scrie că primăria orașului Codru, suburbie a Chișinăului, a fost fraudată de cel puțin 60 de milioane de lei în urma înstrăinării a două hectare de teren, pe care a fost construit un cartier cu apartamente de lux. Printr-o schemă alambicată în care au fost implicați și reprezentanți ai justiției, un grup de afaceriști a reușit să acapareze terenul. Lotul de pământ a fost cumpărat, fără licitație, cu doar două milioane de lei, conform prețului normativ al pământului, prețul de piață fiind de cca 30 de ori mai mare. În opinia experților solicitați de Anticorupție.md primăria Codru ar putea să ceară revocarea deciziei impuse de a vinde terenul la prețul normativ și să ceară achitarea conform prețului de piață, doar că este „un proces anevoios și mai este nevoie și de dorință”.
Portalul specializat pe teme economice, Mold-street.com scrie că „peste 50 % din motorina rusă s-a evaporat”, fiind vorba de ajutorul promis de Federația Rusă fermierilor moldoveni. Potrivit jurnaliștilor, agricultorii din Republica Moldova care au fost afectați de secetă vor beneficia de o cantitate de 2.5 ori mai mică de motorină, sub formă de ajutor umanitar din Federația Rusă. Astfel, în loc de 50 de mii de tone, promise de Igor Dodon, într-un comunicat de presă al președinției se precizează că vor fi doar 20 de mii de tone de motorină. De asemenea, jurnaliștii observă că președintele Putin a promis motorină în valoare de circa jumătate de miliard de ruble, ceea ce la cursul actual de schimb sunt peste 6 milioane de dolari. La prețul actual de import al motorinei, cu această sumă s-ar putea cumpăra aproximativ 18,500 de tone de motorină, adică de două ori mai puțin decât s-a anunțat anterior.
Și... jurnalistul Nicolae Paholnițchii de la Newsmaker.md vă invită să-l însoțiți în experimentul „O lună cu minimul” în care încearcă să trăiască, cum v-ați dat deja bine seama, timp de o lună din minimul de existență calculat de stat – 2565 de lei. În primele două zile jurnalistul a cheltuit deja zece la sută din această sumă și a recunoscut că într-o noapte nu a dormit câteva ore. Și asta pentru că se gândea că, teoretic, banii ar trebui să-i ajungă însă o situație imprevizibilă ar putea să-i împiedice experimentul. De exemplu, dacă l-ar durea un dinte. E prea puțin probabil că vizita la dentist să coste mai puțin de 500 de lei, adică a cincea parte din toată suma. Aflați detalii despre experimentul jurnalistului Nicolae Paholnițchii pe portalul Newsmaker.md.