Your browser doesn’t support HTML5
Portalul Anticorupție.md scrie că Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a anulat recent procedura de achiziție a 22 de ambulanțe, în valoare de peste 31 de milioane de lei, în care unul dintre ofertanți era compania turcă Das Ambulans, despre care Anticoruptie.md a dezvăluit într-o anchetă că este o companie conectată la partidul președintelui turc Recep Erdogan. Das Ambulans a câștigat licitații în perioada guvernului Pavel Filip pentru livrarea a 168 de autosanitare până la sfârșitul anului curent. Mai mult, potrivit constatărilor experților și registrelor consultate de reporterii publicației, compania nu are experiență în asamblarea ambulanțelor.
Mijloacele de transport cu numere de înmatriculare transnistrene vor putea tranzita Ucraina și se vor putea reîntoarce în regiunea transnistreană. Informația a fost confirmată, pe 6 septembrie, de autoritățile de facto de la Tiraspol și citată de Newsmaker.md. Anterior, după ce, din 1 septembrie, circulația mașinilor cu plăci de înmatriculare transnistrene a fost interzisă în Ucraina, zeci de mașini au rămas blocate după ce au plecat din Rusia. Autoritatea de la Tiraspol responsabilă de relații externe a confirmat că Kievul a permis mijloacelor de transport cu numere transnistrene să traverseze frontiera ucraineană, pentru a avea acces în Transnistria. Măsura va fi valabilă, însă, doar până pe 1 octombrie. Intrarea în Ucraina a mașinilor cu numere de înregistrare transnistrene rămâne, în continuare, interzisă.
Cetățenii se împrumută tot mai mult în ultimii ani
Decizia Băncii Naționale de a majora rata de bază va duce la scumpirea creditelor, dar și la creșterea dobânzii la depozite. BNM susține că a luat această decizie, a doua de acest fel în ceva mai mult de o lună, din cauza presiunilor inflaționiste și a riscurilor și incertitudinilor cauzate de evoluția situației pandemice. Experții citați de Radio Chișinău au păreri împărțite față de decizia în cauză. Unii menționează că astfel cetățenii vor fi stimulați să facă economii, în timp ce alții atrag atenția că decizia băncii centrale va afecta mediul de afaceri. În condițiile în care cetățenii se împrumută tot mai mult în ultimii ani, scopul acestei măsuri este să determine cetățenii să tempereze contractarea de credite și să facă economii, a comentat pentru Radio Chișinău economistul Veaceslav Ioniță.
Agenția de știri IPN face trimitere la un raport al Organizației Națiunilor Unite, prin intermediul UNICEF Moldova, potrivit căruia 40% dintre tinerii din Moldova își doresc mai multe oportunități de angajare și locuri de muncă de calitate. Printre problemele acute menționate de tineri se regăsește calitatea educației, lipsa oportunităților pentru implicare civică și discriminarea. Fiecare a 3-a persoană a menționat și necesitatea programelor școlare de dezvoltare în cadrul instituțiilor de învățământ. Sondajul mai arată că, tinerii și copii din Republica Moldova cred că sistemul educațional din țară, fie nu asigură abilități pentru viitor, fie nu au știut să-i ofere un calificativ. Printre obiectele noi pe care copiii le-ar dori incluse în programul școlar sunt: educația antreprenorială (44%), tehnologia informațională și informatica (22%) și matematica aplicată sau științele (11%).
Și... portalul Media-azi.md amintește că la scurt timp după instaurarea noii guvernări, organizațiile neguvernamentale de media au lansat un apel în care au solicitat Parlamentului și Guvernului să vină cu reforme reale în domeniu. Asta odată ce în sertarele aleșilor poporului se prăfuiesc un șir de proiecte de legi care ar contribui la dezvoltarea presei, iar mai multe inițiative, inclusiv cea ca Ministerul Justiției să fie responsabil de politicile din sector, bat pasul pe loc. Citați de Media-azi.md experții Ion Bunduchi și Tatiana Puiu vorbesc despre așteptările societății civile și breslei jurnalistice în ceea ce privește presa; președinta noii comisii parlamentare de profil, Liliana Nicolaescu-Onofrei, prezintă prioritățile Legislativului pentru sector, iar ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, explică la ce etapă se află inițiativa ca ministerul pe care îl conduce să preia gestionarea domeniului.