Un ziar în fiecare seară: Portalul Anticoruptie.md

Invitata rubricii de astăzi este redactoarea-coordonatoare Mariana Rață.

Your browser doesn’t support HTML5

Un ziar în fiecare seară: Anticoruptie.md


Citiți astăzi pe portalul Anticorupție.md o analiză despre cei mai bine plătiți manageri de întreprinderi de stat din Moldova în anul 2016. „Cel puțin doi administratori de întreprinderi cu capital majoritar de stat au ridicat anul trecut salarii de aproape un milion de lei. Este vorba despre directorul companiei Metalferos, Alexei Țimbrovschi, și conducătorul Tutun-CTC, Simion Grişciuc.

Potrivit declarației de avere pentru 2016, Țimbrovschi a fost salarizat anul trecut cu 863 de mii de lei, sau circa 72 de mii de lei pe lună. Soția directorului companiei monopoliste de pe piața de export a metalelor feroase a mai câștigat 274 de mii de lei din darea în arendă a terenului. În 2016, directorul Metalferos a investit un milion de lei în procurarea unui apartament.

Salariul directorului Tutun CTC a fost anul trecut de 518 mii de lei. La această sumă însă s-au adăugat încă peste 400.000 de lei, recompensă pentru activitatea în 2015 și 2016, astfel încât venitul total al lui Simion Grişciuc de la întreprinderea de stat de producere a țigărilor a ajuns până la 975 de mii de lei.

În lista celor mai bine plătiți manageri de stat se mai regăsesc directorul CRIS Registru, șeful Radiocomunicații și administratorul Moldexpo. Despre ultimul mai aflați că deține în proprietate o colecție de ceasuri de mână în valoare de circa 1,5 milioane de lei. Când și cum și-a procurat Arcadie Andronic aceste „bijuterii”, citiți într-un alt text publicat astăzi pe anticoruptie.md.

O altă știre de pe portalul nostru semnalează o nouă tentativă de îngrădire a accesului la informații. De peste două luni setul de date din Registrul de stat al întreprinderile înregistrate în Republica Moldova, care conține informații despre numele fondatorilor și administratorilor companiilor, nu a fost actualizat. Această întârziere provoacă îngrijorări Centrului de Politici și Reforme din Moldova (CPR Moldova), care o calificăm drept tentativă de tatonare a terenului pentru a închide accesul la această informație de interes public.