Presa din România: Zelenski și Maia Sandu urmăresc „să-i joace pe degete pe ruși”

Imagine generică.

Revista presei românești.

Mădălin Necșuțu scrie despre tensiunile create odată cu interzicerea accesului autoturismelor înmatriculate în Transnistria pe teritoriul Ucrainei, începând cu 1 septembrie.

Your browser doesn’t support HTML5

Presa din România: Zelenski și Maia Sandu urmăresc „să-i joace pe degete pe ruși”

Știrea pe care o publică pe G4Media prezintă declarațiile făcute la televiziune de fostul președinte socialist Igor Dodon, ca răspuns la acuze formulate de liderul regiunii, Vadim Krasnoselski. Dodon susține că situația e rezultatul unei înțelegeri între Volodimir Zelenski și Maia Sandu, care urmăresc „să-i joace pe degete pe ruși spunându-le că s-a încercat aplanarea conflictului, dar ucrainenii n-au cedat. Ca ucrainenii să iasă răi, iar cei de la Chișinău – buni”. Necșuțu dezvoltă mai analitic subiectul Ucraina-Transnistria pe veridica.ro, unde spune că „Șicanele dintre Ucraina și Rusia implică Republica Moldova într-un mod pe care Chișinăul nu și-l dorește în acest moment”. Față de lupta cu corupția, reformarea justiției și creșterea nivelului de trai, chestiunea Transnistriei trece mai degrabă la coada listei de priorități. Moldova nu are interes să irite Moscova tocmai acum, când președintele Maia Sandu a abordat cu Dmitri Kozak problema evacuării armelor din depozitul de la Cobasna. „Kievul, scrie Necșuțu, va trebui să înțeleagă că parteneriatele pe care le vrea construite în regiune trebuie să se bazeze pe respect reciproc și mai puțin pe punerea aliaților săi în situații delicate și greu de gestionat. Episodul cu plăcuțele de înmatriculare este al doilea de acest tip, după ce, în primăvară, un fost judecător ucrainean corupt a fost răpit din Chișinău, unde se ascundea de forțele speciale ale țării sale”.

E rețeta cea mai bună care poate readuce PSD la putere în 2024

În România, criza politică avansează, mâine va fi citită în parlament moțiunea de cenzură introdusă de USRPLUS (partid care și-a retras miniștrii din guvern) împreună cu Alianța pentru Unirea Românilor, de opoziție. Comentariile confirmă impresia de conivență dintre Partidul Național Liberal (împreună cu președintele Klaus Iohannis) și Partidul Social Democrat. Sabina Fati (Deutsche Welle) distinge un „fir roșu” între președinte și PSD, unul care îi unește demult, încă de pe vremea când a fost propus premier de PSD și PNL, asociate atunci la guvernare. Asta ar explica bunăvoința celor de la PSD de a „pregeta” să-l dea jos pe premierul Florin Cîțu prin moțiune de cenzură. PSD, spune Fati, „speră într-un cabinet minoritar PNL pe care să-l dirijeze și să-l șantajeze de câte ori au nevoie. E rețeta cea mai bună care poate readuce PSD la putere în 2024”.

„Jocurile pare ca s-au aranjat astfel încât Cîțu să rămână premier până la congres”ul PNL. „PSD nu mai vrea să scape «de urgență» de «cel mai prost premier din istoria României»”, cum spunea liderul Marcel Ciolacu. Domnia sa a devenit brusc îngrijorat de ceea ce va urma după Cîțu. De fapt, scrie Ovidiu Albu de la aktual24.ro, „satisface (…) cea mai fierbinte dorință a Palatului Cotroceni și a taberei Cîțu”.

Iulian Chifu atrage atenția în Adevărul (secțiunea bloguri) că România ar trebui să învețe din lecția Bulgariei, care a ajuns la a treia rundă de alegeri anticipate din imposibilitatea partidelor politice de a forma coaliții. Între cauzele acestui fenomen al „nemiscibilității” partidelor se află influența rețelelor de social media, care privilegiază extremismul, intransigenţa și populismul prin chiar mecanismul lor de finanțare în funcție de numărul de accesări, dar și „războiul informaţional, mutat la nivelul campaniilor electorale, (care) afectează (…) posibilitatea realizării de compromisuri”. Or, soluția este una singură, spune Chifu : „promovarea moderaţilor, a raţionalilor, a personalităţilor echilibrate(…) a negociatorilor, cunoscătorilor în ale procedurilor şi subtilităţilor juridice” în toate segmentele vieții politice.