„Alegerile moldovenești sunt cea mai bună dovadă a alegerilor furate din Georgia: în ciuda interferențelor rusești similare și a manipulării masive, Moldova a fost salvată de 300 000 de alegători din diaspora... diaspora noastră de 1 000 000 de persoane a fost exclusă. Doar 34 000 au fost autorizați să voteze”, a scris Zurabișvili pe X (fostul Twitter).
În Georgia, partidul de guvernământ, Visul Georgian, a câștigat oficial alegerile parlamentare de la 26 octombrie, însă opoziția nu recunoaște rezultatul.
În preajma alegerilor, georgienii stabiliți în străinătate s-au plâns că au fost „obstrucționați” în încercarea de a vota. Dintr-un milion care ar avea teoretic dreptul să voteze, s-au înscris până la urmă în registrul de votare cam 96.000 – potrivit autorităților de la Tbilisi.
Președinta georgiană, Salome Zurabișvili, care are un statut aproape de disidentă în raport cu guvernul, a vorbit despre un sistem „sofisticat" de fraude în timpul alegerilor legislative.
Convocată de procurori cu privire la această presupusă „falsificare", Zurabișvili a anunțat că nu va da curs citației. Și observatorii internaționali au constatat nereguli în timpul scrutinului, iar Uniunea Europeană a solicitat o anchetă cu privire la aceste acuzații.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te