Președinta Georgiei refuză să promulge legea contra „propagandei gay”

Câteva persoane au protestat împotriva adoptării legii anti-LGBT de către Parlamentul georgian, în luna septembrie.

Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a refuzat să promulge un proiect de lege controversat, denunțat de organizațiile de apărare a drepturilor omului și de Bruxelles ca fiind o limitare a drepturilor persoanelor LGBTQ, au declarat miercuri oficiali de la Tbilisi.

Partidul de guvernământ Visul Georgian a aprobat proiectul de lege privind „valorile familiei” luna trecută, într-un vot boicotat de opoziție și care a alimentat tensiunile înainte de alegerile parlamentare cruciale din 26 octombrie.

„Președinta Zurabișvili a refuzat să semneze proiectul de lege și l-a întors în parlament”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a președinției, Marika Bocioidze.

Președinta pro-occidentală a Georgiei a devenit aproape o dizidentă în țara sa, care copiază din greu modelul social-conservator al Rusiei.

Se așteaptă ca legea să fie promulgată de președintele parlamentului și de coautorul ei, Șalva Papuașvili.

Legea este similară celei utilizate în Rusia pentru a limita drepturile LGBTQ și se referă la restricționarea, în instituțiile de învățământ și emisiunile TV, a „propagandei relațiilor homosexuale și a incestului”.

Propunerea ar interzice tranziția de gen, adopția de către persoanele gay și transgender și ar considera ilegale căsătoriile între persoane de același sex efectuate în străinătate.

Dodon ar vrea și el

Asemenea legi a adoptat Rusia în 2013, iar mai nou Ungaria și Bulgaria. În R. Moldova, opoziția pro-rusă în frunte cu fostul președinte socialist Igor Dodon cheamă la rândul ei la asemenea restricții.

Organizațiile pentru drepturile omului au criticat inclusiv limbajul legii din Georgia, care pune relațiile homosexuale pe picior de egalitate cu incestul.

Spicherul Papuașvili a declarat că măsurile vizează „consolidarea mecanismelor de protecție a minorilor și a valorilor familiale care se bazează pe uniunea dintre o femeie și un bărbat".

În ultimii ani, pro-europeana Zurabișvili, care deține puteri limitate, a intrat din ce în ce mai mult în conflict cu partidul Visul Georgian.

Acest proiect de lege a venit după recenta adoptare de către Tbilisi a unei legi anti-ONG privind „influența străină”, care a declanșat săptămâni de proteste antiguvernamentale în masă și condamnarea occidentală.

Bruxelles-ul a avertizat în mod repetat Georgia, țară candidată la aderare, că se îndepărtează de ambiția sa declarată de a adera la UE cu legi care contravin valorilor europene.

Luna trecută, UE a declarat că proiectul de lege propus „subminează drepturile fundamentale ale georgienilor și riscă să stigmatizeze și să discrimineze în continuare o parte a populației”.

Adoptarea măsurilor ar avea „repercusiuni importante” asupra parcursului de integrare europeană al Tbilisiului și „ar tensiona și mai mult relațiile UE-Georgia”, a adăugat UE.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te