Zurabișvili a vorbit la o conferință de presă la Tbilisi, alături de miniștrii de Externe din Letonia, Lituania, Estonia și Islanda aflați în vizită pe 15 mai, la o zi după ce parlamentul dominat de partidul de guvernământ Visul Georgian a adoptat legea despre care criticii spun că va fi folosită contra opoziției și presei independente.
Legea va eticheta organizațiile care primesc ajutor financiar din străinătate, inclusiv ONG-uri și instituții de presă, drept grupuri care „promovează interesele unei puteri străine”, după un model existent deja în Rusia lui Vladimir Putin.
- Te-ar putea interesa și: Legea agentului străin, aprobată de parlamentarii georgieni, în ciuda protestelor de stradă
Președinta georgiană a repetat promisiunea că va refuza să promulge legea, spunând că, adoptând-o, guvernarea „nu a ascultat nici vocea propriului popor, nici sfaturile prietenilor, nici avertismentele”.
„Este astăzi în joc chestiunea supraviețuirii Georgiei”, a spus Zurabișvili.
În Georgia, șefa statului are puteri reduse, iar folosind dreptul de veto contra legii controversate, o poate doar întârzia cu 10 zile, nu și bloca. Pentru adoptarea ei definitivă și intrarea în vigoare este suficient un nou vot al parlamentului.
Legea care ar copia o reglementare asemănătoare din Rusia va eticheta organizațiile care primesc ajutor financiar din străinătate drept grupuri care „promovează interesele unei puteri străine”.
Un plan prezidențial pentru viitorul european al Georgiei
Dar Zurabișvili, care este în dezacord cu partidul de guvernământ, a spus că lucrează la un plan pe care îl va prezenta georgienilor în curând și care ar trebuie să se întemeieze pe o „platformă europeană” pentru a mobiliza electoratul înainte de alegerile parlamentare din acest an.
„Planul nostru imediat este mobilizarea pentru alegeri (...) pentru a aduce patria noastră pe un drum pașnic și european”, a spus Zurabișvili.
Legea georgiană a fost condamnată de Statele Unite, Uniunea Europeană și organizații pentru drepturile omului. Un purtător de cuvânt al NATO a spus pe 15 mai că este „un pas în direcția greșită”, care îndepărtează Georgia de integrarea europeană și euro-atlantică.
Votul din 14 mai al parlamentului georgian a scos în stradă mii de protestatari, care au încercat să spargă barierele instalate de poliție la intrarea în forul legislativ.
Your browser doesn’t support HTML5
După lăsarea întunericului, protestatarii care demonstrează de săptămâni au mărșăluit de la clădirea parlamentului aproximativ 2 kilometri până la Piața Eroilor, o intersecție principală din capitala georgiană, unde poliția a intervenit în forță, arestând cel puțin 13 persoane, potrivit corespondenților Europei Libere.
Protestatarii spun că au ieșit în stradă pentru un viitor european al Georgiei și al lor și pentru a apăra libertatea de exprimare.
Premierul georgian, Irakli Kobahidze, a acuzat protestatarii că „urmează agenda unei minorități politice” și a susținut că aceștia dau dovadă de o „mare iresponsabilitate” față de țara lor.
Kobahidze a criticat de asemenea Statele Unite, unul dintre cei mai importanți susținători ai Georgiei, pentru declarații „false” despre legea nouă.
Secretarul de Stat adjunct al SUA, James O'Brien, care se afla la Tbilisi pe 14 mai, a declarat că relația Washingtonului cu Georgia este periclitată, iar Statele Unite își vor revizui sprijinul pentru țara sud-caucaziană, dacă legea intră în vigoare.
Din relatările Reuters, AP și Serviciului georgian al RFE/RL (editor - Alexandru Eftode)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te