Președinta Maia Sandu a discutat la Berlin cu cancelarul și cu președintele Germaniei

Cancelarul german, Olaf Scholz, și președinta moldoveană, Maia Sandu, susțin o conferință de presă comună la Cancelaria din Berlin, la 17 mai 2024.

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit la Berlin cu cancelarul Olaf Scholz și cu președintele Frank-Walter Steinmeier, în prima zi a vizitei sale în Germania din 17-18 mai.

Șefa statului a discutat cu cancelarul german despre aspirațiile Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană, despre „securitatea regională, legăturile economice și sprijinul critic pentru Ucraina”.

Într-un mesaj publicat pe rețeaua X (fostul Twitter), Maia Sandu i-a mulțumit lui Olaf Scholz pentru „dialogul fructuos de astăzi pe teme esențiale și pentru sprijinul constant al Germaniei”.

Mai devreme, președinta a avut o întâlnire cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier, la Palatul Bellevue.

„Mă aflu la Berlin pentru a consolida și mai mult parteneriatul nostru deja solid cu Germania”, a declarat Maia Sandu.

La întâlnirea cu Steinmeier, șefa statului a mai discutat despre „consolidarea legăturilor noastre economice și angajamentul nostru comun de a apăra valorile democratice”.

Pe 18 mai, la Leipzig, președinta Maia Sandu va primi Premiul Robert Blum pentru democrație, distincție acordată pentru prima dată în acest an, sub patronajul președintelui german. Adresându-i felicitări cu această ocazie, președintele federal Steinmeier a menționat că președinta Sandu este „o democrată aprigă, o europeană pasionată și o reformatoare curajoasă”.

„În vremuri în care războiul a revenit în Europa și în care democrația liberală trebuie să se afirme atât pe plan intern, cât și extern, vă conduceți țara cu curaj și încredere. Fie ca acest premiu să vă dea puterea de a vă continua angajamentul pentru o Moldovă democratică și europeană”, a declarat Frank-Walter Steinmeier, potrivit unui comunicat al președinției germane.

Totodată, președintele federal a salutat eforturile de reformă și cursul pro-european continuu al Chișinăului.

Germania este conștientă de provocările imense cu care se confruntă Republica Moldova în calitate de vecină a Ucrainei, în imediata vecinătate a războiului de agresiune al Rusiei, și va continua să sprijine țara cu toată puterea sa, se mai spune în comunicatul citat.

Premiul pentru democrație care va fi oferit președintei Maia Sandu la Leipzig are și o componentă bănească, în valoare de 25 de mii de euro, sumă pe care „președinta o va dona”, a precizat Președinția de la Chișinău.

Programul vizitei șefei statului mai include o întrevedere cu președinta Bundestagului (Parlamentul german), Bärbel Bas.

„Președinta va aborda subiecte cum ar fi sprijinul Germaniei pentru economia R. Moldova afectată de războiul din Ucraina, procesul de aderare la UE și cooperarea pentru stabilitatea regională”, a anunțat Administrația Prezidențială, în ajunul vizitei Maiei Sandu în Germania.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te