Președinta Sandu acuză „grupări criminale și forțe străine” de „atac fără precedent asupra democrației”

Președinta Maia Sandu, vorbindu-le jurnaliștilor în noaptea de după alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie 2024.

Președinta Maia Sandu a declarat la aflarea rezultatelor parțiale ale alegerilor prezidențiale și referendumului din 20 octombrie că R. Moldova s-a confruntat cu „un atac fără precedent asupra democrației”, iar „grupări criminale împreună cu forțe străine” au încercat să „cumpere 300.000 de voturi”.

Sandu a vorbit la o oră după miezul nopții la sediul său de campanie din Chișinău, după ce datele parțiale au sugerat un vot negativ sau la limită la referendum și o victorie a sa în primul tur la un scor sub așteptări.

„Avem probe și informații precum că ținta criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent”, a spus Sandu.

Your browser doesn’t support HTML5

Președinta Sandu acuză „grupări criminale și forțe străine” de „atac fără precedent asupra democrației”

În apariția sa în fața presei, șefa statului a fost însoțită de premierul Dorin Recean și spicherul Igor Grosu, care nu le-au vorbit însă jurnaliștilor.

Puterea de la Chișinău a spus mereu în campanie că Rusia și oligarhul fugar Ilan Șor, care s-ar ascunde la Moscova, ar încerca să corupă alegătorii.

„Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic, să inducă frica și panica în societate, a spus președinta Sandu în declarația sa postelectorală, promițând să revină cu „decizii” atunci când va ști rezultatele finale.

Șefa statului nu a spus la ce fel de decizii se referă și nu a luat întrebări de la jurnaliști.

Dacă situația sugerată de rezultatele parțiale se menține, urmează să aibă loc turul doi de scrutin al prezidențialelor, pe 3 noiembrie, între Sandu și candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo.

Dacă referendumul despre aderarea R. Moldova la UE eșuează, acest obiectiv și procedura aderării nu vor mai fi înscrise în constituție.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te