Președintele comisiei vetting: R. Moldova are determinarea să facă progrese în justiție, dar e nevoie de multă muncă

Președintele comisiei vetting, juristul american Scott Bales, în studioul Europei Libere.

R. Moldova „are oportunitatea și determinarea” să facă progrese semnificative în justiție, necesare pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE, însă va fi nevoie de „multă muncă și perseverență în următoarele câteva luni”, afirmă președintele comisiei vetting, juristul american Scott Bales.

Invitat în podcastul video „Pe Agendă” de la Europa Liberă, președintele comisiei vetting, fostul judecător american Scott Bales, a spus că „R. Moldova poate înregistra progrese suplimentare în reforma justiției”, în contextul în care Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare pentru R. Moldova în mod condiționat, cerând progrese în sectorul justiției.

Bales crede că munca pe care o vor face membrii comisiei vetting, care, în primă instanță, verifică integritatea etică și averile judecătorilor Curții Supreme de Justiție, va contribui la aceste progrese.

El a lăudat angajamentul „mare și dificil” al R. Moldova de a curăța sistemul justiției de persoane corupte, un proces care a început cu verificarea candidaților la funcții de membri în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor și va continua cu evaluări asemănătoare ale judecătorilor și procurorilor.

„Este [un proces] perturbator, în sensul că unii judecători vor demisiona sau, poate, în cele din urmă, vor fi revocați din funcții. Este dificil deoarece evaluările necesită timp, resurse umane și financiare”, a explicat Bales.

Fostul judecător american, care a fost inclus în comisia vetting la propunerea partenerilor internaționali ai R. Moldova, afirmă că, pentru a evita blocajele în justiție care ar putea fi provocate de demisii, ar trebui să fie „pus la punct un sistem de identificare și de numire a unor noi judecători”. Reformarea justiției, care pare să aibă un ritm mai lent decât cel sperat de autorități și de cetățeni, „nu se face peste noapte”, spune Bales.

„Cred că unii oameni au fost frustrați că procesul nu se mișcă mai repede și cred că asta s-ar putea reflecta într-un soi de nerăbdare pentru cei care nu apreciază cât de dificil este procesul”, afirmă președintele comisiei vetting, Scott Bales.

Ce mai puteți afla din acest interviu:

  • La ce etapă se află evaluarea magistraților și candidaților la funcții de judecători ai Curții Supreme de Justiție?
  • Care sunt cele mai mari provocări ale membrilor comisiei vetting în procesul de verificare a judecătorilor moldoveni?
  • Ce lecții despre reformarea justiției ar putea prelua R. Moldova din Albania, unde a început o reformă similară?
  • Cum poate evita R. Moldova un blocaj în justiție dacă vor demisiona sau vor fi demiși mai mulți judecători și procurori după ce vor fi verificați de comisia vetting?
  • Poate fi justiția reformată fără intervenția factorului politic?

„Pe agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri seara, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordine zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.