Lideri interimari la conducerea Iranului, după prăbușirea elicopterului cu președintele și ministrul de Externe

Captură care arată locul prăbușirii elicopterului care îl transporta pe președintele Ebrahim Raisi.

Președintele iranian Ebrahim Raisi și mai multe persoane care îl însoțeau într-o călătorie, inclusiv ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, au fost găsiți morți la locul prăbușirii unui elicopter, în nord-vestul Iranului.

Televiziunea de stat iraniană a informat pe 20 mai că elicopterul s-a prăbușit din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile într-o zonă muntoasă, la altitudinea de 2500 m.

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a anunțat luni că ramura executivă a puterii va fi condusă de prim-vicepreședintele Mohammad Mohber, care are la dispoziție 50 de zile ca să organizeze alegeri prezidențiale.

A fost numit tot luni un înlocuitor interimar pentru ministrul de Externe: viceministrul de până acum, Ali Bagheri Kani.

Salvatorii cară trupuri neînsuflețite la locul prăbușirii elicopterului în care se afla președintele Iranului, luni, 20 mai.

Elicopterul lui Raisi se afla în drum spre orașul Tabriz când a căzut în apropierea orașului Jolfa, în ceea ce televiziunea de stat a declarat că a fost o „aterizare dură”. Mai multe instituții de presă au informat că elicopterul s-a prăbușit în timp ce traversa o zonă muntoasă împădurită.

Echipele de căutare și salvare căutaseră de zor elicopterul după ce acesta a căzut în condiții meteorologice nefavorabile într-o zonă muntoasă a țării, la 19 mai.

Guvernul iranian a declarat că elicopterul era unul dintre cele trei care zburau într-un convoi, iar celelalte două ar fi aterizat în siguranță la Tabriz.

Ultraconservatorii Raisi și Amir-Abdollahian fuseseră mai devreme în Azerbaidjan, pentru a inaugura un baraj cu președintele Azerbaidjan Ilham Aliyev, care a declarat pe rețeaua X că Azerbaidjanul este „profund tulburat” de vestea că elicopterul lui Raisi s-a prăbușit.

Luni, autoritățile iraniene au anunțat că au fost identificați toți cei nouă morți, iar trupurile lor au fost transportate la Tabriz. Printre ei s-ar fi aflat un imam din Tabriz care a mai trăit o jumătate de oră după prăbușire, apucând să informeze administrația prezidențială despre cele întâmplate.

Înmormântarea lui Raisi va avea loc marți, 21 mai, la Tabriz.

Condoleanțe au venit pe adresa conducerii Iranului din multe țări ale lumii.

Israelul, inamicul declarat al Teheranului, a precizat că nu a avut niciun fel de implicare în eveniment.

Raisi a fost ales președinte în 2021. De atunci a înăsprit multe restricții, inclusiv prin aplicarea „legilor morale” iraniene. S-a implicat de asemenea în reprimarea sângeroasă a protestelor antiguvernamentale provocate de moartea tinerei Mahsa Amini în timp ce ea se afla în custodia poliției pentru că ar fi încălcat „codul de ținută”.

De asemenea, Raisi s-a implicat în „discuțiile nucleare” cu puterile mondiale, încurajând de asemenea extinderea semnificativă a programului iranian de îmbogățire a uraniului.


📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te