În seara zilei de 17 iunie, Sergio Mattarella și președinta Maia Sandu vor participa la Palatul Republicii la un concert organizat în cadrul anului centenar dedicat celebrului compozitor italian Giacomo Puccini.
Ceremonia oficială de întâmpinare a președintelui Italiei va avea loc pe 18 iunie, la Palatul Prezidențial. După discuții, este programată o conferință de presă comună a celor doi șefi de stat.
Președinția italiană precizează că Sergio Mattarella se va întâlni apoi cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, și va avea întrevederi cu personalul Ambasadei Italiei la Chișinău și cu reprezentanții comunității italiene în Republica Moldova.
De la Chișinău, Mattarella se va deplasa la București, unde are programate discuții, pe 19 iunie, la Palatul Cotroceni, cu omologul său român, Klaus Iohannis, precum și la Guvern, și în Parlament.
Presa italiană a scris că vizitele președintelui italian în Republica Moldova și România sunt privite ca fiind „extrem de simbolice” în actualul context geopolitic al războiului din Ucraina. „Călătoria, notează Quirinale (președinția italiană), reprezintă un gest de mare atenție față de flancul estic al Uniunii Europene.” Totodată, Mattarella vizitează R. Moldova cu numai câteva luni înaintea alegerilor prezidențiale și a unui referendum la care cetățenii moldoveni vor spune „da” sau nu „nu” proiectului european al țării.
Potrivit unui comunicat al președinției moldovene, Italia este unul din cei mai importanți parteneri ai Republicii Moldova. Italia găzduiește cea mai mare comunitate de moldoveni din diaspora și este al șaselea partener comercial al Republicii Moldova. Totodată, în Moldova sunt prezente peste 1200 de companii cu capital italian.
După începutul războiului din Ucraina, în anii 2022-2023, cu sprijinul Italiei au fost amenajate mai multe centre de primire a refugiaților în Moldova și au fost procurate 21 de vehicule pentru poliția de frontieră moldoveană. Președinția de la Chișinău a remarcat și „contribuția generoasă” a Italiei oferită în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova în anii 2022 și 2023, care a compensat o parte din facturile la energie în perioada rece a anului.
Moldova și Italia cooperează și pe dimensiunea de securitate internațională, în special în cadrul misiunilor de pacificare sub egida ONU, precizează sursa citată.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te