Președintele polonez Duda îl ajută pe Trump în campanie. Ce au cei doi în comun?

Pe când era președinte, Trump l-a cultivat pe conservatorul polonez Duda, primindu-l cu onorori la Casa Albă în iunie 2020.

Donald Trump a cultivat de-a lungul anilor o serie de legături strategice în Europa, în special cu lideri ultra-conservatori, care contestă alianțele tradiționale, iar aceste relații joacă un rol important și în campania sa electorală actuală.

Unul dintre cei mai proeminenți aliați europeni ai lui Trump este președintele Poloniei, Andrzej Duda. Cei doi lideri au avut o relație strânsă, în timpul mandatului lui Trump la Casa Albă, când Duda a beneficiat de sprijinul direct al fostului președinte american în alegerile prezidențiale din Polonia.

Duda, care își încheie mandatul în 2025, a fost unul dintre partenerii internaționali preferați ai lui Trump, iar cei doi și-au exprimat frecvent admirația reciprocă. Acest parteneriat strategic a atras atât critici, cât și sprijin din partea diferitelor tabere politice, dar este clar că amândoi și-au folosit legăturile pentru a-și întări pozițiile interne și externe.

Maica Domnului din Czestochowa, transferată în Pennsylvania

Un exemplu este anunțul participării lor la un eveniment în Pennsylvania, la sfârșitul săptămânii, un stat-cheie în alegerile prezidențiale americane.

Deși o întâlnire oficială între Trump și Duda nu a fost confirmată, se așteaptă ca aceștia să fie prezenți la același eveniment, la Sanctuarul Național al Maicii Domnului de la Czestochowa din Doylestown, o suburbie a metropolei Philadelphia. Acest sanctuar catolic este dedicat icoanei istorice a Madonei Negre din orașul polonez Czestochowa și este un loc de pelerinaj important pentru comunitatea poloneză-americană.

Icoana Madona Neagră, de la mănăstirea Jasna Gora, din Czestochowa, este un cel mai cunoscut simbol al catolicismului polonez.

Evenimentul include dezvelirea unui monument, care va comemora lupta mișcării de solidaritate poloneză pentru independență împotriva regimului comunist susținut de sovietici. El oferă ambilor lideri oportunitatea de a se conecta cu comunitatea poloneză din America.

Pennsylvania are una dintre cele mai mari comunități de polonezi americani, ceea ce face ca sprijinul acestora să fie important pentru Trump.

Europeni, europeni - dar conservatori!

Apropiere între Trump și Duda nu este o excepție. În Europa, Trump are și alți susținători notabili, printre care Viktor Orbán, premierul Ungariei, și Matteo Salvini, vicepremierul Italiei. Orbán, cunoscut pentru pozițiile sale anti-democratice și naționaliste, și-a exprimat sprijinul ferm pentru Trump.

Prietenia politică a lui Trump cu Viktor Orbán a fost criticată recent de ambasadorul american în Ungaria, David Pressman, care a acuzat guvernul maghiar că își bazează politica externă pe rezultatul unei singure alegeri.

Orbán nu a făcut nici un secret din sprijinul său pentru Trump, declarând public că victoria fostului președinte american ar fi benefică pentru politica globală. Trump l-a lăudat constant liderul maghiar, numindu-l "unul dintre cei mai respectați oameni" și un "prim-ministru inteligent".

Premierul ungur Viktor Orban este unul din puținii lideri europeni pe care Trump îi iubește.El l-a vizitat pe candidatul republican la el acasă, în Florida, după ce fusese într-o călătorie controversată la Moscova.

În timp ce Ungaria se bucură de protecția NATO și de sprijinul economic al Uniunii Europene, guvernul lui Orbán a adoptat o poziție critică față de aceste instituții, provocând o reexaminare a rolului său în alianța occidentală.

Această dualitate în politica externă a Ungariei ridică semne de întrebare cu privire la viitorul relațiilor sale cu Vestul, mai ales dacă Trump nu va câștiga alegerile. Fără un „Plan B”, așa cum a menționat ambasadorul Pressman, Ungaria ar putea rămâne izolată, în special dacă continuă să favorizeze legături cu regimuri autoritare precum Rusia și China.

Apropierea dintre Donald Trump și lideri autoritari din Europa ridică semne de întrebare asupra modului în care aceste relații pot influența politica externă americană și stabilitatea Occidentului.

În cercurile conservatoare din Statele Unite, influența lui Orbán a crescut, în special prin evenimente precum conferințele organizate de Conservative Partnership Institute, unde s-au distribuit materiale care promovau viziuni pro-ruse.

Aceste evoluții evidențiază o tendință periculoasă în care politicile externe sunt modelate de interese personale și alianțe cu regimuri autoritare, punând sub semnul întrebării angajamentele tradiționale ale Americii față de NATO și Uniunea Europeană.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te