Președintele sârb Vucic îi spune lui Xi: „Taiwan este China”. Xi promite investiții

O mare mulțime de oameni l-a întâmpinat la Belgrad pe președintele Chinei, Xi Jinping. El și omologul său sârb, Aleksandar Vucici, au reafirmat prietenia „de neclintit” dintre cele două state.

Președintele Chinei, Xi Jinping, și-a continuat miercuri turneul european vizitând Serbia, una din puținele țări europene care are relații excelente cu Beijngul.

Într-un discurs de întâmpinare, președintele sârb Aleksandar Vucic i-a spus lui Xi: „Noi avem o poziție clară și simplă legată de integritatea teritorială a Chinei. Da, Taiwan este China”.

China consideră Taiwanul, stat insular democratic și prosper, din largul coastelor sale sud-estice, o provincie renegată de a sa și amenință periodic că va folosi forța ca să-l „reintegreze”.

Beijingul condamnă contactele internaționale cu Taiwanul și aplaudă puținele țări care ajută la izolarea lui.

China este, la rândul ei, una din puterile care nu recunosc independența statului Kosovo, desprins unilateral de Serbia în 2008.

Miercuri la Belgrad, președintele Xi s-a declarat „mișcat” de primirea călduroasă de care a avut parte. Reuters a relatat că delegația lui avea pe agendă perfectarea de investiții de sute de milioane de dolari în Serbia, unde deja China se numără printre cei mai mari investitori străini.

Serbia este candidată la aderarea la Uniunea Europeană, dar întârzie mai mult decât oricare altă țară aspirantă să-și alinieze politica externă la cea a Bruxellesului.

Miercuri, la Belgrad, ministrul de Finanțe al Serbiei, Sinisa Mali, a lăudat planurile ambițioase de investiții ale chinezilor, reamintind că ei nu au nevoie de viză de intrare în Serbia, ceea ce ar favoriza afacerile. Mali s-a plâns însă că „Occidentul” ar putea impune restricții colaborării Serbiei cu China.

Vizita lui Xi în Serbia a început la 7 mai, tocmai când s-au împlinit 25 de ani de la bombardarea accidentală a ambasadei Chinei la Belgrad în 1999, în timpul loviturilor aeriene NATO legate de conflictul din Kosovo. Atacul avioanelor americane s-a soldat cu moartea unor angajați chinezi, iar Statele Unite și-au cerut scuze pentru greșeală.

Xi și-a început primul turneu european din ultimii cinci ani săptămâna aceasta în Franța și îl va încheia în Ungaria – țară din UE și NATO care are relații bune cu China și Rusia.

Turneul liderului chinez vine pe fondul unor informații despre spioni în slujba Beijingului în țări europene ca Germania și Marea Britanie, ca și al criticilor occidentale înnoite la adresa poziției pro-ruse a Chinei în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și la adresa practicilor comerciale chinezești dăunătoare intereselor Vestului.

📰 Europa Liberă este și pe Google News