Davos este in aceste zile centrul atentiei politicii si economiei globale. Intr-o mutare considerata de multi o surpriza, presedintele Trump a decis sa se alature unui grup de care nu a fost apropiat, pe vremea cind era om de afaceri. Au fost generate stiri pina acum la Davos, legate de politica americană? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.
Ceea ce observatorii politici urmaresc in America este cum e primit acolo presedintele Trump, pe fondul scepticismului legat de multe dintre pozitiile sale, pe plan global. Si, pina acum, inaintea discursului, primirea mai ales in cercurile de afaceri este apreciata ca fiind peste asteptari. Dincolo de faptul ca presedintia Americii antreneaza oricum o mare doza de influenta, indiferent de cine ocupa functia, analistii spun si ca politicile economice de pina acum ale administratiei Trump se bucura de sprijin intr-un loc in care marile afaceri sint bine reprezentate.
Trump a fost elogiat pentru reducerile de impozite si eliminarea unor bariere birocratice din calea firmelor economice. Intre intilnirile sale, cea cu premierul britanic Theresa May a fost menita sa contribuie la imbunatatirea unei relatii care, in ultima vreme a intimpinat dificultati.
Convorbirile cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu i-au oferit acestuia un prilej de a multumi presedintelui american pentru decizia de a muta ambasada de la Tel Aviv, la Ierusalim. Dar in vreme ce consolida si reafirma prietenii, Donald Trump si-a facut si inamici.
La declaratia comuna cu premierul Netanyahu, el i-a criticat pe
palestinieni pentru refuzul lor de a se intilni cu vice-presedintele Pence, cind acesta a vizitat regiunea, saptamina trecuta. „Ne-au tratat cu lipsa de respect” - a spus Trump cu referire la liderii palestinieni, continuind „Banii nu vor ajunge la ei daca nu se aseaza la masa sa negocieze pacea”.
Luna trecuta, administratia Trump a suspendat un fond de 65 de milioane de dolari pentru o agentie ONU, care ajuta refugiati palestinieni. Ajutorul direct ar putea fi si el anulat. Israelienii se opun unor astfel de masuri pentru ca prezinta riscul unei si mai mari destabilizari a regiunii. Netanyahu a spus ca decizia lui Trump de a muta ambasada nu pune in revers procesul de pace ci dimpotriva pentru ca „recunoaste istoria, recunoaste realitatea zilelor noastre si faptul ca pacea nu poate fi cladita decit pe fundatia adevarului”.
La Natiunile Unite, ambasadoarea americana Nikki Haley l-a criticat pe liderul palestinian, Mahmoud Abbas, care a respins recent un rol american in procesul de pace, din cauza mutarii ambasadei. „L-a insultat pe presedintele Statelor Unite” - a spus Haley despre Abbas, continuind „A cerut suspendarea recunoasterii statului Israel. A invocat un trecut fals, de fictiune, referindu-se la secolul al 17 lea pentru a argumenta ca Israelul este un proiect colonial, creat de puteri europene”. La rindul sau, negociatorul Palestinian, Saeb Erekat l-a acuzat pe presedintele Trump ca santajeaza si pedepseste poporul palestinian pentru ca lupta pentru libertatea sa, pentru drepturile omului, dreptul international si rezolutiile ONU. „Presedintele Trump poate cumpara multe lucruri cu banii sai, dar nu va putea cumpara demnitatea unei natiuni” - a spus Erekat.