Maia Sandu și Ilie Bolojan, la Chișinău: Vrem „o pace durabilă” în Ucraina, nu o pauză pentru Rusia

Președinta Maia Sandu, întâmpinându-l la Chișinău, la Președinție, pe președintele interimar al României, Ilie Bolojan, 1 martie 2025

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, i-a spus președintei moldovene, Maia Sandu, pe 1 martie, la Chișinău, că Ucraina poate fi doar prima victimă a Rusiei, că R. Moldova „trebuie să-și consolideze securitatea”, dar că „nu este singură în fața provocărilor”.

Cei doi lideri se cunosc de mult timp, dar este prima lor întrevedere de când Bolojan a preluat interimatul la președinția României, luna trecută.

„Faptul că în aceste vremuri complicate am venit să ne consultăm arată frățietatea dintre noi”, a spus Bolojan, la o conferință de presă alături de Maia Sandu, care a afirmat la rândul ei că întrevederea celor doi președinți într-o zi în care se sărbătorește mărțișorul arată din nou că „suntem același neam”.

Întâlnirea Sandu-Bolojan, a avut loc după disputa aprinsă din noaptea precedentă la Casa Albă între președintele SUA, Donald Trump, și cel al Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a ripostat, când a fost acuzat în Biroul Oval că nu ar vrea un armistițiu cu liderul rus, Vladimir Putin, spunând că nu are încredere în acesta, fără garanții de securitate americane. După schimbul de replici tensionat, Zelenski a plecat în grabă de la Casa Albă, iar Trump a afirmat că liderul ucrainean a manifestat lipsă de respect și că poate „reveni atunci când va fi pregătit pentru pace”.

La Chișinău, Ilie Bolojan a spus că și-ar fi dorit ca întrevederea de la Casă Albă să se fi încheiat cu un acord prin care SUA ar fi obținut acces la mineralele rare ale Ucrainei în schimbul unor garanții de securitate, dar că rămâne „moderat optimist” că cele două țări pot reveni la semnarea acordului.

„Este păcat că această dispută la care s-a ajuns a întârziat semnarea unui acord”, a spus Bolojan și a adăugat: „Dar sper că înțelepciunea va prevala și lucrurile se vor duce către ceea ce ne dorim cu toții, către găsirea unor soluții pentru pace”.

Și Bolojan, și Sandu au pledat la conferința lor de presă la Chișinău pentru o pace justă și durabilă pentru Ucraina, nu doar pentru un acord de încetare a focului, care ar avantaja Rusia.

„Nimeni nu-și dorește pacea mai mult decât Ucraina”, a spus președinta moldoveană, susținând că R. Moldova aflată la adăpostul Ucrainei își dorește ca țara vecină să se bucure de „o pace reală, sustenabilă, o pace justă”.

„Nu trebuie să admitem o situație în care Rusia obține o pauză, se reînarmează și își reia agresiunea”, a spus Sandu.

Explicând sprijinul ferm pentru Ucraina, Sandu a spus că R. Moldova a trăit și ea „vremuri în care Moscova a vrut să ne șteargă identitatea, să ne omoare limba și cultura, vremuri în care ne-au impus granițe artificiale, ne-au separat prin sârmă ghimpată”, dar că, „astăzi suntem aici, dovedind că am rezistat”.

Și Bolojan a susținut că un simplu acord de încetare a focului în Ucraina „poate să fie doar o scurtă perioadă de liniște”. „România și R. Moldova insistă ca nicio decizie privind pacea în Ucraina și nicio decizie privind viitorul poporului ucrainian să nu poată fi luată fără Ucraina și fără garanții de securitate corespunzătoare”, a spus Bolojan.

În urma incidentului din 28 februarie de la Casa Albă, Sandu și Bolojan s-au alăturat unui cor european al declarațiilor în sprijinul lui Zelenski.

Bolojan urmează să participe la acest weekend la o întâlnire cu Zelenski și alți lideri europeni, la Londra.

Ilie Bolojan și Maia Sandu, își strâng mâna după conferința lor de presă comună, la Președinția de la Chișinău, 1 martie 2024

Îngrijorare că R. Moldova poate fi următoarea victimă

Vizita lui Bolojan la Chișinău este și una din primele pe care le face în străinătate de când a preluat la Palatul Cotroceni locul lui Klaus Iohannis, pe 12 februarie.

La conferința de presă din capitala moldoveană, președintele interimar al României și-a reluat o declarație făcută cu o zi mai devreme, la București, anume că, în cazul în care „gândurile expansioniste ale Rusiei vor rămâne o constantă în anii următori (...), Ucraina poate să fie doar prima victimă”.

Întrebat de Europa Liberă dacă a avut în vedere R. Moldova, dar și ce face România pentru a o ști apărată, Bolojan a spus că, prin tot ceea ce fac în relația bilaterală, autoritățile de la București urmăresc „o Moldovă stabilă, o Moldovă care creează condiții de prosperitate pentru oamenii de aici” și „o Moldovă puternică”.

„Cred că poziția noastră principială în toată această perioadă de a susține respectarea dreptului internațional, de a susține garanțiile de pace clare pentru Ucraina, este o susținere indirectă a protecției pentru Republica Moldova”, a mai spus Bolojan.

El a îndemnat R. Moldova „să-și consolideze securitatea pentru a-și proteja cetățenii”, asigurând-o că „nu este singură” și că are sprijinul României și pe al „numeroșii parteneri externi”.

Președinții Maia Sandu și Ilie Bolojan, salutați de militarii Gărzii de Onoare, aliniați în fața Președinției de la Chișinău, 1 martie 2025

Colaborare împotriva războiului hibrid pe ambele maluri ale Prutului

Chiar în ziua începerii interimatului său la președinția României, politicianul român de 55 de ani a discutat la telefon cu președinta moldoveană.

Într-un mesaj public ulterior, Bolojan i-a mulțumit pentru implicarea ei de partea taberei pro-europene în impasul politic provocat de alegerile prezidențiale din România, al căror prim tur de scrutin în noiembrie 2024 a fost câștigat în mod surprinzător de populistul pro-rus, Călin Georgescu.

Prezidențialele românești au fost anulate după primul tur, în urma suspiciunilor privind o implicare rusească de partea lui Georgescu, acesta fiind urmărit penal între timp pentru presupuse infracțiuni contra ordinii constituționale și crime legate de sprijinirea fascismului și finanțarea campaniei sale.

În conferința de presă alături de Bolojan, la Chișinău, Maia Sandu a sugerat că ambele țări se confruntă cu „tentative de destabilizare, atacuri hibride, corupție electorală”, care ar face parte dintr-un război hibrid purtat de Rusia.

„Ne confruntăm cu o propagandă agresivă, cu minciuni menite să ne divizeze și să slăbească încrederea oamenilor în democrație”, dar aceste încercări sunt „și un prilej de a ne sprijini reciproc” pentru că „securitatea R. Moldova este și securitatea României, iar securitatea României este și securitatea R. Moldova”, a spus Sandu.

Cel mai lung interimat

Inginer cu studii făcute la Timișoara, Ilie Bolojan și-a început cariera politică în județul său natal, Bihor, din vestul României, unde a fost primar al reședinței de județ, Oradea, și președintele al Consiliului Județean Bihor.

În această calitate, el a avut mai multe contacte cu actuala președintă a R. Moldova, care i-a vizitat orașul într-o vizită privată, dar și cu alți politicieni de la Chișinău.

Interimatul lui Bolojan, așteptat să fie cel mai lung din istoria României, se va încheia după învestirea președintelui ales în urma alegerilor prezidențiale repetate.

Alegerile prezidențiale românești, care indirect i-au dat lui Bolojan șansa de a conduce statul român, măcar o vreme, se vor repeta în luna mai, iar sondajele tot lui Georgescu îi dau prima șansă, deși rămâne neclar dacă va fi admis în cursa electorală.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te