Președinta CC îl amenință cu darea în judecată pe inspectorul de la ANI

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, îl amenință cu darea în judecată pe inspectorul de la Autoritatea Națională de Integritate care a calificat drept conflict de interese felul cum a fost repusă în post Manole, în aprilie 2021, după ce fusese demisă de deputații socialiști și din Partidul Șor.

### Vezi și... ### Cazul Clima: președinta a pus mai sus „interesul public” (Olesea Stamate)

Într-o declarație juridică complexă, luni, judecătoarea Manole spune că ea n-a avut niciun rol în acea decizie, indiferent de ce spune acum inspectorul de integritate. În aceeași declarație, Manole spune că demersul inspectorului de la ANI ar fi el însuși neconstituțional.

„Decizia nu este obligatorie numai pentru judecătorii Curții, ci pentru întreaga ordine juridică din Republica Moldova”, mai spune Manole, avertizând că ignorarea deciziei prin care fost repusă în funcție „de către un inspector de integritate poate reprezenta un motiv de tragere a sa la răspunderea prevăzută de lege”.

Poziția Domnicăi Manole a fost îmbrățișată prompt de președinta Maia Sandu, care a spus luni la o conferință de presă că nu este juristă, dar a adăugat că „această constatare a ANI este una ilegală”.