Președinta georgiană Salome Zurabișvili a declarat că țara sa „participă la toate sancțiunile financiare internaționale” impuse Rusiei din cauza invadării Ucrainei, iar acesta nu este un lucru „simplu” pentru sectorul financiar al Georgiei.
Într-un interviu acordat televiziunii CNN, Zurabișvili a mai calificat drept „exagerate” afirmațiile că, spre deosebire de ea, guvernul de la Tbilisi și partidul de guvernământ nu sprijină sancțiunile occidentale. Ea nu a explicat însă care sunt sancțiunile la care Georgia ia parte.
Zurabișvili și-a declarat sprijinul deplin pentru Ucraina de la începutul invaziei rusești, pe 24 februarie. Șeful statului nu are în Georgia puteri executive.
Premierul de la Tbilisi, Irakli Garibașvili, care reprezintă partidul de guvernământ Visul Georgian, a spus pe 25 februarie că țara sa nu se va alătura sancțiunilor internaționale contra Rusiei.
### Vezi și... ### Ucraina și-a rechemat ambasadorii din Kîrgîzstan și Georgia„Aș vrea să spun clar și fără ambiguități, având în vedere interesele noastre naționale și interesele oamenilor, că Georgia nu planifică să participe la sancțiunile economice și financiare, pentru că aceasta ar aduce prejudicii mai mari țării și populației”, a spus Garibașvili.
O poziția asemănătoare a adoptat și Republica Moldova, care a sprijinit rezoluții internaționale de condamnare a agresiunii rusești în Ucraina, dar a spus că nu se poate alătura sancțiunilor economice, care ar presupune costuri mari.
Printre sancțiunile financiare introduse de țările occidentale împotriva Rusiei se numără înghețarea a 630 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale a Rusiei, excluderea unor mari bănci rusești din sistemul internațional de mesagerie financiară SWIFT folosit la transferul de bani peste hotare, fapt care afectează puternic viteza tranzacțiilor.