Președinta Maia Sandu dă replica ambasadei ruse

Maia Sandu

Președinta Maia Sandu a declarat că toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de limba pe care o vorbesc, sunt în siguranță în țara lor. Este replica dată de șefa statului ambasadei ruse la Chișinău, care a afirmat miercuri, 16 martie, că în Moldova s-ar fi întețit cazurile de discriminare pe criterii „naționale” sau „lingvistice”. Rugată de reporteri să comenteze declarația ambasadei ruse, Maia Sandu a spus joi, 17 martie, într-o conferință de presă susținută la Președinție în compania omologului său eston, Alar Karis, că Republica Moldova respectă drepturile omului și depune eforturi ca „fiecare cetățean, indiferent de limba pe care o vorbește, să se simtă în siguranță aici, acasă”.

„Toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent dacă vorbesc în limba română sau limba rusă, sunt în siguranță în Republica Moldova. Noi lucrăm pentru siguranța și bunăstarea fiecărui cetățean. Din primele zile ale acestui război (invazia rusă din Ucraina) am făcut apel la unitate, am făcut apel ca să nu permitem discursului de ură să ne dezbine și le mulțumesc tuturor oamenilor care au urmat acest apel și care au contribuit ca să putem să menținem unitatea”, a declarat Maia Sandu.

Puțin mai devreme, tot joi, ministerul de externe de la Chișinău i-a cerut ambasadei ruse să se abțină de la gesturi care nu contribuie la atmosfera de calm din societatea moldovenească și să dea dovadă de o mai bună evaluare a situației din Republica Moldova, transmite IPN. Îndemnul vine din partea purtătorului de cuvânt al diplomației moldovene Daniel Vodă, ca răspuns la o postare a Ambasadei Rusiei, care afirmă că în Republica Moldova s-au întețit cazurile de discriminare pe diferite criterii a „cetățenilor ruși și a conaționalilor”.

„Am remarcat mai multe reacții apărute în presă în urma unui comunicat de pe site-ul oficial al Ambasadei Federației Ruse privind sensibilizarea societății referitoare la așa-zise „cazuri de discriminare” a cetățenilor Federației Ruse aflați pe teritoriul Republicii Moldova. Această postare nu contribuie la atmosfera de calm din societatea noastră și rugăm partenerii să se abțină de la astfel de gesturi și să de-a dovadă de o mai bună evaluare a situației din țara noastră”, se spune în declarație.

„Ținem să subliniem că în țara noastră sunt garantate drepturile tuturor locuitorilor, Republica Moldova fiind un model în regiune pentru conviețuirea în pace și siguranță între toți locuitorii ei, indiferent de proveniența etnică asumată de către aceștia. În acest context, aducem la cunoștință că nu au fost sub nicio formă înregistrate cazuri de discriminare, mai ales pe criterii de apartenența etnică, Republica Moldova ghidându-se după mecanisme solide, europene, de prevenire a discriminării. Totuși, în cazul în care cineva se simte discriminat, invităm orice cetățean să se adreseze la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și egalității de șanse, inclusiv la linia fierbinte 0-8003-3388”, a menționat oficialul MAEIE.

Miercuri, 16 martie, ambasada Federației Ruse la Chișinău i-a îndemnat pe „cetățeniei Rusiei și conaționalii ruși” să se adreseze după ajutor la ambasadă, în legătură ceea ce a calificat drept „creșterea numărului de cazuri de discriminare pe motive naționale, lingvistice, culturale, religioase și de altă natură, precum și săvârșirea de acte cu caracter violent sau acte care amenință viața și sănătatea”.