Your browser doesn’t support HTML5
Dintre știrile despre cele mai recente regrupări de forțe printre partidele moldovene în ajun de campanie electorală, două apar pe mai multe site-uri: cea că Dumitru Diacov nu va mai candida la alegerile parlamentare și cea că PLDM nu va participa la alegerile parlamentare anticipate. Despre decizia lui Diacov, Ziarul de Gardă scrie că acesta i-a oferit locul său pe lista democraților - i se rezervase poziția a cincea - unui președinte democrat de raion, Mihai Olăreșcu de la Cimișlia. “Consiliul Politic Național a aprobat această propunere”, îl citează publicația pe democratul considerat a fi cel mai longeviv deputat. A ajuns prima data în parlament pe listele Partidului Democrat Agrar din Moldova, în 1994, între anii 1995 și 1998 a fost vicepreședinte al Parlamentului, iar după alegerile din 1998 a fost ales președinte al Parlamentului. Ziarul mai anunță că Partidul Democrat a aprobat lista pentru alegerile parlamentare anticipate, primii trei fiind Pavel Filip, Alexandru Jizdan și Monica Babuc. Despre decizia PLDM de a declina calitatea de concurent electoral în actuala campanie, tot Ziarul de gardă precizează că decizia a fost luată la consiliul politic și că formațiunea și-a îndemnat totodată simpatizanții să sprijine Partidul Acțiune și Solidaritate în alegeri. “Suntem încrezuți că exemplul nostru va fi urmat și de alte formațiuni politice… Interesul național dictează în acest moment unitate pentru a pune capăt regimului Plahotniuc-Voronin-Dodon-Șor și pentru a relansa, după scrutinul din 11 iulie, parcursul european al Republicii Moldova”, se arată în mesajul publicat pe pagina de socializare a partidului.
Toate zborurile către și dinspre Israel interzise până pe 17 mai inclusiv, anunță TV8 citând un comunicat al Ambasadei R. Moldova în Israel. În aceeași comunicat citat de site-ul postului de televiziune cetățenii moldoveni aflați în țara unde a izbucnit conflictul sunt anunțați că vor fi informați neîntârziat despre intervenirea unor eventuale schimbări în operarea zborurilor și că ambasada îi roagă să se afle în locurile cu siguranță sporită, abținându-se de la părăsirea domiciliului și utilizând adăposturile antirachetă.
Jurnal.md scrie despre comentariul președintei Maia Sandu odată cu respingerea și întoarcerea în Parlament a actului normativ ce anulează “legea miliardului” și a celui prin care statul ar fi compensat cheltuielile pentru energia electrică pentru consumatorii casnici pentru lunile aprilie și mai. „Am încheiat socotelile cu Parlamentul ales în 2019, conform regulilor Plahotniuc-Dodon… Pot răsufla ușurată”, a scris șefa statului pe pagina sa de Facebook. Legile au fost votate de majoritatea parlamentară Șor-PSRM pe ultima sută de metri a fostului Parlament. Șefa statului afirmă că acestea conțin capcane și portițe de corupție. „Au denumiri frumoase, dar conțin prevederi pentru hoți”, crede Sandu. Prima nicidecum nu ușurează povara acestei datorii pentru cetățeni, ci transformă datorii de stat în inflație și instabilitate financiară, iar cealaltă e inechitabilă, pentru că din banii tuturor vor primi compensații și oamenii cu venituri mari și foarte mari, mai crede președinta.
Ziarul Național îl citează pe ministrul interimar al agriculturii, Ion Perju, care a confirmat vineri într-o conferință scumpirea pâinii. Ar fi nejustificată, a spus însă totodată ministrul, potrivit căruia în R. Moldova ar fi suficient grâu și făină, iar securitatea alimentară nu e în pericol. Răspunzând acuzației liderului interimar al formațiunii PAS, Igor Grosu, de complicitate la schemele de scoatere a grâului alimentar din R. Moldova și majorare a prețului la pâine, Perju s-a apărat spunând că sunt “speculații ale unor politicieni mărunți aflați în campanie electorală”.