Președinta parlamentului Lituaniei: „Voi face tot posibilul pentru a obține eliberarea jurnalistului Ihar Losik”

Ihar Losik

Viktorija Cmilyte-Nielsen, președinta parlamentului Lituaniei, a declarat la o conferință despre Belarus ținută la Vilnius luni că Seimas-ul lituanian și ea personal se alătură inițiativei „Politicieni Pentru Libertate”.

„Voi face tot posibilul pentru a obține eliberarea jurnalistului Ihar Losik”, a spus politiciana din Lituania, invitând „toată lumea să se alăture acestei mișcări”.

Cmilyte-Nielsen a amintit că țara sa a fost prima care nu a recunoscut rezultatul oficial al alegerilor ținute în Belarus în august anul trecut.

Ihar Losik, colaborator al postului de radio Europa Liberă/Libertatea, a fost arestat în iunie 2020, sub acuzații că prin canalul său de Telegram ar fi incitat la „subminarea ordinii publice”. În decembrie i s-au adus acuzații suplimentare.

Organizații internaționale pentru drepturile omului îl consideră deja pe Losik drept deținut politic.

El a făcut de mai multe ori greva foamei în închisoare, cel mai recent luna aceasta.

La 15 martie, Comisia americană bipartită pentru Drepturile Omului din Camera Reprezentanților a cerut autorităților din Belarus să-l elibereze imediat din închisoare Ilhar Losik.

„Suntem profund îngrijorați de decizia autorităților din Belarus de a formula noi acuzații împotriva lui Losik, după ce îl țin deja în detenție de nouă luni, departe de tânăra sa familie”, se arată într-o declarație de presă comună a co-președinților Comisiei pentru Drepturile Omului, care poartă numele senatorului Tom Lantos.