Președintele ales al Iranului sprijină relansarea acordului nuclear, dar exclude discuții directe cu președintele SUA

Ebrahim Raisi

Președintele ales al Iranului, Ebrahim Raisi, a spus că sprijină discuțiile pentru a relansa acordul nuclear din 2015 al țării sale cu puterile internaționale, dar exclude discuții directe între el și președintele american Joe Biden. În primele sale declarații de când a câștigat alegerile din 18 iulie, Raisi a spus că nu s-ar întâlni cu Biden nici dacă Statele Unite ar ridica toate sancțiunile impuse Iranului.

În vârstă de 60 de ani, Raisi este un conservatorul dur. El a câștigat aproape 62 la sută din voturi și va prelua funcția de președinte la începutul lunii august, în locul lui Hassan Rohani, care a fost un arhitect de bază al acordului nuclear din 2015. Acesta a dus la ridicarea unor sancțiuni internaționale în schimbul angajamentului Iranului de a-și reduce programul nuclear.

Statele Unite s-au retras unilateral din acord în 2018 și au reimpus Iranului sancțiuni financiare usturătoare. Ca răspuns, Teheranul a reluat activitățile de îmbogățire a uraniului peste limitele admise, determinând celelalte semnatare - Marea Britanie, Franța, Germania și Rusia - să depună eforturi pentru a readuce Statele Unite în acord.