Your browser doesn’t support HTML5
Este pentru prima dată când rețeaua de socializare favorită a președintelui, Twitter, îi califică mesaje ca fiind potențial eronate. Decizia a stârnit mânia prezidențială, Trump amenințând cu măsuri împotriva rețelei, chiar cu închiderea ei.
Președintele Trump a susținut eronat că toți locuitorii din California primesc buletine de vot pentru alegeri, adevarul fiind că doar cei înregistrați ca alegători le primesc. Premiza falsă a lui Trump este că, în eventualitatea extinderii votului prin corespondență, orice persoană va putea vota, chiar și imigranții ilegali, ceea ce ar fi o falsificare a alegerilor. În noiembrie, în Statele Unite sunt programate alegeri prezidențiale la care Donald Trump candidează pentru un al doilea mandat.
Twitter a decis să ofere acces la verificări ale informației, pentru că în realitate sunt extrem de rare cazurile în care votul prin corespondență este viciat.
Într-un caz separat, cu privire rolul rețelelor de socializare, cercetări interne la Facebook au dat la iveală că rețeaua exacerbează extremismul și polarizarea societății. Cu toate acestea, conducerea companiei a optat să nu intervină, tocmai de teama de a nu fi acuzată că limitează libertatea de expresie a cercurilor conservatoare.
La rândul său, YouTube China a fost criticată pentru ca ar fi șters comentarii critice la adresa Beijing-ului. YouTube susține că ar fi fost o eroare, dar criticii au demonstrat că nu a fost un caz izolat.
Întrebarea în toate aceste cazuri este cum să se raporteze rețelele de socializare la libertatea de exprimare și care sunt efectele sociale nefaste ale abuzurilor.
### Vezi și... ### Președintele Trump criticat și admonestat pentru unele mesaje Twitter
Președintele Trump s-a aflat și se află în centrul acestei controverse, răspândind de multe ori informații false, zvonuri neverificate, teorii ale conspirației și violând regulile care se aplică utilizatorilor platformei Twitter.
Reacția rețelei a fost moderată, ținând cont că opiniile exprimate sau circulate au gir prezidențial și că ele sunt parte a discursului public, indiferent de natura sau acuratețea lor.
Twitter a respins recent apelul soțului victimei unui accident, care a cerut să fie șters mesajul președintelui în care Trump acuza un fost deputat și actual ziarist de uciderea soției sale.
Facebook, pe de altă parte, nu a reacționat la mesajul lui Trump cu privire la votul prin corespondență, același care a stârnit reacția Twitter. Trump și aliații săi acuză acum compania Twitter că ar avea ceva împotriva conservatorilor și că s-ar amesteca în alegeri. Președintele a scris despre rețele de socializare după acest incident: „Le vom limita prin noi regulamente sau le vom închide”.
Fapt e că președintele nu are dreptul să ordone rețelei Twitter ce să facă, dar aliații săi din Congres pot limita legislativ activitățile și impactul rețelelor de socializare, folosindu-se de tot felul de pârghii.