Președintele Andrzej Duda invitat la Casa Albă în ajunul alegerilor prezidențiale din Polonia

Președintele american Donald Trump și omologul polonez Andrzej Duda la o conferință de presă comună, Varșovia, 6 iulie 2017.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda a fost invitat la Casa Albă pe 24 iunie, cu numai patru zile înainte de alegerile prezidențiale din Polonia – o vizită care i-ar putea mări șansele de realegere.

Potrivit Casei Albe, Duda și președintele american Donald Trump vor discuta despre „adâncirea cooperării în domeniul apărării, comerțului și în domeniul energetic”.

Cele mai recente sondaje de opinie arată că Duda va fi forțat într-un tur de balotaj cu principalul său contracandidat, Rafal Trzaskowski, primarul Varșoviei.

### Vezi și... ### Aliații europeni vor ca președintele Trump să renunțe la planul retragerii trupelor americane din Germania

Duda a pus relațiile cu Statele Unite în centrul politicii sale externe iar acum speră să-l convingă pe președintele Donald Trump să staționeze în Polonia, o parte din militarii americani care ar urma să fie retrași din Germania. În acest moment, în Polonia sunt în jur de 5 mii de militari americani.

Între timp, la Washington, opoziţia democrată din Congres a introdus joi un proiect de lege menit să blocheze planul preşedintelui Trump de a retrage 9.500 de militari americani din Germania.

Proiectul, propus de congresmenii Eliot Engel, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Camera Reprezentanţilor, şi Bob Menendez, membru al Comisiei de Relaţii Externe din Senat, prevede interzicerea finanţării vreunei retrageri de forţe americane din Europa fără aprobarea prealabilă a Congresului.