Președintele Biden apără decizia retragerii din Afganistan

Luni seară, președintele Joe Biden s-a adresat națiunii, justificând decizia de retragere din Afganistan, Washington, SUA, 16 august 2021.

Într-o alocuțiune televizată președintele Statelor Unite, Joe Biden, a luat apărarea deciziei sale de a retrage forțele militare din Afganistan, arătând că prăbușirea regimului afgan s-a produs mai rapid decât se anticipase. Joe Biden a spus că a avut de ales între a pune în aplicare un acord negociat anterior, de a retrage trupele anul acesta, sau alternativa care l-ar fi obligat să trimită mii de militari înapoi în Afganistan, pentru un al treilea deceniu de război.

El a arătat că prezența militară în Afganistan nu mai era în interesul de securitate al Statelor Unite. Șeful executivului a recunoscut că imaginile provenite din Afganistan, în special cele de la aeroport, unde afgani încearcă să părăsească țara, sunt dureroase, dar nu a recunoscut vreo vinovăție în maniera în care situația este gestionată de administrația sa, spunând doar că ofensiva talibană a fost încununată de succes mai repede decât se anticipase.

Surse de la Pentagon au confirmat, sub beneficiul anonimatului, că în urma situației create la aeroportul din Kabul un număr de persoane și-au pierdut viața. Se estimează că Șapte persoane au fost ucise pe aeroport.

### Vezi și... ### S-a redeschis aeroportul din Kabul

Președintele Biden a ordonat ca 1,000 de militari americani să fie masați la aeroport pentru a-l securiza. Joe Biden a spus că este profund îndurerat de maniera în care situația a evoluat, dar că nu își regretă decizia.