Președintele Biden vrea o „mobilizare ca în timp de război” împotriva pandemiei de Covid-19

Vaccinare anti Covid-19 într-un camin din apropiere de New York, ianuarie 2021.

În Statele Unite, noul președinte, Joe Binden a lansat o campanie amplă de limitare a răspândirii pandemiei de coronavirus și de vaccinare, o „mobilizare ca în timp de război”. Spre deosebire de predecesorul său Donald Trump, Biden vrea ca în acest efort, autoritatea federală să joace un rol central în coordonarea eforturilor, ceea ce înainte era lăsat la latitudinea fiecărui stat în parte.

### Vezi și... ### Biden a început să desfacă cele făcute de Trump

Noul președinte a avertizat că situația s-ar putea înrăutăți înainte ca eforturile la nivel național să dea rezultate și s-a referit mai ales la pericolul pus de noile mutații ale coronavirusului, care par să fie mult mai agresive. El a estimat că numărul deceselor legate de Covid-19 ar putea să ajungă la 500 de mii luna viitoare, după ce în ianuarie a trecut deja pragul de 400 de mii.

Până acum au fost distribuire circa 38 de milioane de doze din cele două vaccinuri anti Covid-19 aprobate în America, Pfizer/BioNTech și Moderna dar au fost făcute un pic peste 17 milioane de injecții, la o populație de 300 de milioane de oameni, au informat Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Pe de altă parte, multe state anunță că li se termină rezervele de vaccinuri sau de seringi speciale. La ritmul actual de vaccinare, de circa 900 de mii de persoane, ar dura până în februarie 2022 să se ajungă la imunizarea a 70% din populația adultă, nivel necesar pentru a se reveni la „normal”, avertiza la CNN doctorul Anthony Fauci, imunologul șef al Statelor Unite și consilier prezidențial.