Președintele bulgar convoacă alegeri parlamentare anticipate pentru 2 octombrie

Galab Done, foxtul ministru al Muncii, actualmente prim-ministru interimar în Bulgaria

Președintele Rumen Radev a anunțat că, pe data de 2 octombrie, bulgarii se vor prezenta la urne pentru a patra rundă de alegeri parlamentare din Bulgaria în mai puțin de doi ani, după votul de neîncredere dat în iunie guvernului de coaliție al premierului reformist Kiril Petkov.

### Vezi și... ### Alegeri noi în Bulgaria

De asemenea, Radev l-a numit pe Galab Donev, fost ministru al muncii, în fruntea unui cabinet interimar. Bulgaria, cea mai săracă țară membră a Uniunii Europene, se confruntă cu o inflație în creștere și cu incertitudini legate de aprovizionarea cu gaze naturale.

Cabinetul interimar va funcționa începând cu 2 august până la formarea unui nou guvern după alegerile din 2 octombrie. Luna trecută, Partidul Socialist a renunțat la planurile de a propune un nou guvern de coaliție, după ce a eșuat pentru a treia oară consecutiv să formeze o majoritate în parlament, în urma demisiei lui Petkov, provocată de un vot de neîncredere.

Se așteaptă ca guvernul lui Donev să adopte o poziție mai blândă față de Moscova, ceea ce ar putea include eforturi de reînnoire a importurilor de gaz rusesc. De asemenea, noul guvern ar putea încerca să refacă legăturile diplomatice cu Moscova după ce guvernul lui Petkov a expulzat 70 de membri ai corpului diplomatic rusesc din cauza unor probleme de spionaj.