Președintele Bulgariei se opune prin veto unor prevederi din legea stării de urgență

Bulgaria - școală la distanță, din cauza pandemiei de coronavirus

Preşedintele bulgar Rumen Radev a anunţat duminică, la televiziunea naţională, că impune un veto parţial la legea ce instituie starea de urgenţă în contextul epidemiei de COVID-19, afirmând că unele dintre măsuri vor genera mai multe probleme decât soluţii.
Legea a fost adoptată vineri de parlament, care a declarat stare de urgenţă săptămâna trecută. Au fost închise şcolile, barurile, restaurantele, parcurile şi locurile de joacă, iar călătoriile neesenţiale între localităţi au fost interzise.

Totodată artmata poate interveni să ajute la limitarea deplasărilor populaţiei în grupuri mari şi permite ca datele de localizare ale operatorilor de telefonie mobilă să fie folosite pentru urmărirea traseelor persoanelor plasate în carantină.

Președintle crede că multe din aceste măsuri vor crea numai panică, nu vin cu nimic în ajutorul persoanelor vulnerabil și pot paraliza economia, provocând o penurie gravă de alimente. Radev a criticat și atribuțiile lărgite date armatei precum și faptul că legea subminează libertatea de exprimare, în condiţiile în care amendamentele la Codul penal prevăd până la 3 ani de închisoare şi amenzi de până la 5.000 de euro pentru diseminarea de informaţii false despre epidemie.

Pentru ca vetoul preşedintelui să fie respins este nevoie de votul a cel puţin 121 de deputaţi din totalul de 240.

În Bulgaria erau duminică, 22 martie, 171 de cazuri confirmate de coronavirus și trei decese, primul înregistrat pe 8 marite. Trei persoane s-au vindecat.