Președintele Consiliului European așteptat la Chișinău

Charles MIchel, președintele Consiliului European la summitul virtual al UE de la Bruxelles, 25 februarie 2021.

Charles Michel, președintele Consiliului European, va face o vizită în Republica Moldova, Georgia și Ucraina, cele trei țări din vecinătate Rusiei pe care UE încearcă să ferească de sfera de influență a Kremlinului. Vizita va avea loc în perioada 28 februarie – 3 martie, potrivit unui comunicat al instituției.

Vizita oficialului european vine la două săptămâni după vizita la Moscova a înaltului reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borell, catalogată de analiști și de mulți europarlamentari drept un dezastru diplomatic.

### Vezi și... ### Rusia acuză UE de „ingerință” în treburile sale interne

Vizita lui Borell, dublată de incapacitatea UE de a adopta sancțiuni relevante la adresa Rusiei, a subminat serios prestigiul diplomatic al blocului european în sud-estul continentului, comentează agenția G4media.

Vineri se așteaptă însă formalizarea deciziei miniștrilor europeni de externe de a sancționa o serie de oficialități ruse pentru arestarea opozantului Alexei Navalnîi și reprimarea brutală a protestelor, sancțiuni care vor fi impuse pentru prima dată în baza unui nou mecanism UE gândit să penalizeze abuzurilor împotriva drepturilor omului.