Președintele Consiliului European își exprimă sprijinul pentru agenda de reforme a Maiei Sandu

Charles Michel și Maia Sandu la Bruxelles, ianuarie 2021

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și-a exprimat sprijinul pentru agenda de reforme a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.

El a mai atenționat că „acțiunile din Parlament împotriva Curții Constituționale a Moldovei reprezintă un atac clar asupra independenței sale. Facem apel la toți actorii politici să respecte pe deplin Constituția și Statul de drept”, potrivit unui mesaj publicat pe Twitter.

Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că a discutat cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, despre situația politică de la Chișinău. „Mi-am exprimat sprijinul deplin pentru eforturile ei de reformă și de asigurare a respectării statului de drept. Soluțiile la diferențele politice trebuie găsite în conformitate cu Constituția Republicii Moldova”, a scris președinta Comisiei Europene pe Twitter.

### Vezi și... ### PAS cheamă la noi proteste în apărarea Curții Constituționale

Amintim că majoritatea parlamentară PSRM - Partidul Șor a anulat vineri, 22 aprilie, hotărârea Parlamentului privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător la Curtea Constituțională și l-a numit pe Boris Lupașcu magistrat la Înalta Curte.

Mesaje critice la adresa acţiunii majorității parlamentare de la Chişinău au venit și de la biroul purtătorului de cuvânt al Uniunii Europene, de la Josep Borell, coordonatorul politicii externe ți de Securitate a Uniunii Europene, de la preşedintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio.

La Chişinău încă de ieri, acțiunile majorităţii PSRM-Șor au fost condamnate de ambasadorul Statelor Unite, Derek Hogan, de emisarul Uniunii Europene, Peter Mikalko, și de ambasadorul României, Daniel Ioniță.