Președintele parlamentului din Sri Lanka a anunțat în dimineața zilei de 15 iulie că președintele Gotabaya Rajapaksa, în prezent în străinătate, și-a prezentat oficial demisia în seara zilei de 14 iulie, după luni de proteste din cauza dificultăților economice.
### Vezi și... ### Haos în paradisul tropical: Sri LankaAnterior, protestatarii din capitala Sri Lanka, Colombo, au acceptat să părăsească clădirile guvernamentale pe fondul negocierilor în curs cu președintele parlamentului, Mahinda Yapa Abeywardena. Se așteaptă ca parlamentul să se reunească pe 20 iulie pentru a alege un nou președinte. Acesta ar urma să încheie mandatul lui Rajapaksa, care se încheia în 2024. Rajapaksa a fugit din țară la 13 iulie fără să-și prezinte demisia. El a mers inițial în Maldive, apoi în Singapore, unde și-a înmânat scrisoarea de demisie Înaltului Comisariat din Sri Lanka. Ulterior, els-a dus la Jeddah, în Arabia Saudită.
Tensiunile din Sri Lanka sunt, în continuare, ridicate pe fondul stării de urgență declarate de guvern. În jurul legislativului și a altor clădiri guvernamentale au fost masate trupe.
Protestele în masă s-au intensificat la sfârșitul săptămânii trecute, iar demonstranții au ocupat clădiri oficiale, inclusiv palatul prezidențial. Prim-ministrul Ranil Wickremesinghe, care ocupă funcția de președinte interimar, a declarat în Parlament că va demisiona și el. Protestatarii îl acuză pe fostul președinte Rajapaksa de corupție pe termen lung și de proastă gestionare a economiei.