Președintele Dodon exprimă „interesul” R. Moldova pentru vaccinul anti-Covid, autorizat în Rusia

Vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de Institutul Gamaleya de la Moscova și autorizat marți în Rusia, 11 august 2020.

Președintele Igor Dodon a extprimat „interesul” R. Moldova să obțină vaccinul anti-Covid-19, realizat în Rusia, primul vaccin din lume autorizat la nivel național deși nu a fost testat masiv, pe oameni. În postarea pe pagina sa de Facebook, președintele precizează că la întrevederea de miercuri cu ambasadorul rus Oleg Vasnețov, i-a spus că R. Moldova „va expedia la Moscova un demers, în timpul apropiat”.

### Vezi și... ### Rusia înregistrează primul vaccin Covid-19 care însă nu a trecut prin toate fazele de testare

Marți, la Moscova, președintelee Vladimir Putin anunța că Rusia este prima țară din lume care înregistrează un vaccin anti-Covid-19, care s-ar fi dovedit „eficient”.

Organizația Mondială a Sănătății, experți internaționali dar și din Rusia au reacționat cu scepticism la acest anunț pentru că există puține date publice despre nul vaccin dar mai ales pentru că nu a trecut de așa-numita fază a treia de testare, constând din teste pe mii de oameni. Mai mult, faptul că vaccinul a fost înregistrat în Rusia nu înseamnă că este omologat internațional.

### Vezi și... ### OMS poartă discuții cu autoritățile medicale ruse pe tema siguranței unui vaccin împotriva COVID-19

România, pe de altă parte, a anunțat că nu va lua vaccinul dezvoltat în Rusia pentru că nu este omologat internațional.

„România este parte din UE şi încheie precontracte cu entităţi din UE. Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin menţionat. Este important pentru români să ştie că în UE nu există un vaccin acceptat, aprobat însă UE sprijină mai multe proiecte de cercetare şi sperăm ca într-un viitor apropiat să beneficiem de un vaccin COVID-19. România este parte din acest efort şi s-a înscris în prima etapă pentru 10 milioane de doze, atunci când primul vaccin va fi disponibil în UE. Dar la acest moment în care discutăm nu există un vaccine aprobat în UE", a declarat președintele României, Klaus Iohannis, ciatat de Digi24.

Miercuri, în R. Moldova s-au înregistrat 474 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, numărul total ajungând la 28 697, a anunțat ministerul sănătăți pe site-ul său. Au fost confirmate încă șase decese, bilanțul ajungând la 863. În ultimele zile, cazurile de infectare noi le-au depășit substanțial pe cele de vindecare, așa încât cazurile active au atins un nou record, trecând de 7 800. Majoritatea bolnavilor se tratează însă la domiciliu, având forme ușoare.