Your browser doesn’t support HTML5
Majoritatea publicațiilor reproduc mesajul transmis cu prilejul Zilei Naționale a României de președintele Republicii Moldova, ca și pe cel transmis în numele președintelui Statelor Unite de secretarul de stat Antony Blinken. Titlurile arată că mesajul Maiei Sandu a fost citit ca unul emoționant, luminos, simplu, vorbind despre „prietenie” și „generozitate”. Numai că starea de spirit din România e departe de a fi luminoasă. Anul acesta, mult mai puține publicații au ales să reamintească parcursul complicat care a precedat ziua simbolică a unirii Transilvaniei cu România. În simetrie inversă, majoritatea comentariilor sunt marcate negativ de felul în care s-a soluționat criza politică prelungită din această toamnă. G4Media susține, de pildă, că „Liderii principalelor partide din România, Marcel Ciolacu si Florin Cîțu, au vorbit (în această zi) despre lucruri care nu îi reprezintă, având un discurs gol de conținut”.
Observații acide la felul în care a fost organizată parada militară de astăzi. Cristian Unteanu (blogurile Adevărul) critică dublul standard stabilit în privința măsurilor de siguranță sanitară: certificat verde obligatoriu pentru invitații din tribuna oficială, relaxare totală pentru asistența „civilă”. „Ca pe vremuri, când «zona tribunei» era sacrosantă, era imaginea puterii şi a stării excepţionale a influenţei de care beneficiau cei aproape de tovarășul Ceaușescu”. „Faptul că jucăm după regula veche, cea a respectării cu stricteţe a jumătăţilor de regulă, arată că partea noastră de lume s-a blocat într-un fel de univers neo-fanariot în care, în continuare, nimic nu este luat în serios până la capăt. Regulile au diferenţe de aplicabilitate «în funcţie de cine este Omul», cu respectul cuvenit pentru grad şi funcţie, cu vaccin pe epoleţi sau fără”.
România se pregătește de un nou retard istoric, cu reformele abandonate încă trei ani
Cristian Pantazi (tot G4Media) e deranjat de prea numeroasele medalii rezervate de președintele Klaus Iohannis „pentru generalii omniprezenți în viața publică” și de contrastul dintre o Românie „cu școlile semi-închise și certificatul verde amânat fără termen” și această „nouă lume (care) se construiește pe lângă noi, (în timp ce) România se pregătește de un nou retard istoric, cu reformele abandonate încă trei ani”. România e condusă de „O putere tot mai militarizată, care sperie cu reflexele sale de conservare a unui status-quo ce împinge tot mai mulți români spre emigrare”, „o alianță împotriva firii” se află la guvernare, președintele este la apogeul mandatului, dar la „minimul istoric al legitimității”. „Prima grijă a PSD și UDMR e să sperie capitalul – românesc ori străin – cu noua taxă pe bogăție ori cu impozitul progresiv. Greu de imaginat strategie mai proastă de a atrage investiții”. Concluzia comentariului redactorului șef de la G4Media e și mai dură : „De fapt, scrie el, avem o Zi Națională ca oricare alta, în care statul arată ca o frână în calea dezvoltării, o piedică pusă de partide decuplate de la realitate. Un imens festivism în care avioanele de pe cer și stelele de pe umeri se străduiesc să acopere adevăratul mesaj politic: orice ați face voi cetățenii, noi politicienii avem grijă să ținem sistemul cât mai închis și impermeabil la schimbare”.