Președintele Franței Emmanuel Macron este așteptat miercuri 15 iunie în R. Moldova

Emmanuel Macron

Președintele Franței Emmanuel Macron este așteptat miercuri 15 iunie în R. Moldova după ce cu o zi înainte vizitează România unde sunt staționate și trupe franceze. Palatul Élysée a precizat că prin vizita la Chișinău, Macron vrea să-și exprime sprijinul „față de această țară afectată de războiul din Ucraina”, relatează Reuters.

Cât privește o posibilă vizită în Ucraina, biroul președintelui francez a declarat că o astfel de vizită va avea loc atunci când „îi va fi cel mai util” președintelui Volodimir Zelenki.

La începutul acestei luni, Ucraina l-a criticat pe Macron pentru declarația că este important ca Rusia „să nu fie umilită”, ministrul de externe Dmitro Kuleba replicând că această declarație nu face decât „să umilească Franța”.

Vizia președintelui Emmanuel Macron vine într-un moment important pentru eforturile diplomației de la Chișinău de a obține, la summit-ul UE din 23-24 iunie, statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană pentru R. Moldova.

În timpul vizitei președintei Maia Sandu la Paris, la sfârșitul lunii mai, Macron a explicat mai în detaliu ce ar fi „comunitatea politică europeană” – o structură propusă de el pentru a aduce mai aproape de UE țările care așteaptă statutul de candidat la aderare.

R.Moldova și Georgia au depus concomitent cererile oficiale de aderare la UE la începutul lui martie, pe fundalul invaziei ruse din Ucraina și la scurt timp după ce Kiev-ul înaintase prima, aceeași cerere.

Ideea lui Macron de „comunitate politică” a fost respinsă categoric de Kiev, care a spus că vrea numai statutul de țară candidată. Moldova și Georgia au salutat orice inițiativă care le apropie de UE, dar au subliniat și ele că această structură nu trebuie să fie un „înlocuitor” pentru statutul de țară candidată la aderare, la care aspiră ambele țări.

Ambițiile Ucrainei și ale R. Moldova se bucură însă de sprijinul fără echivoc al Parlamentului European, dar admiterea în UE este de competența liderilor țărilor membre.