Președintele Germaniei: „Nu vom forța Ucraina la masa negocierilor”

Președintele german Frank-Walter Steinmeier.

„Nu vom forța Ucraina la masa negocierilor, deși acest război nu se poate încheia decât acolo”, a declarat președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier într-un interviu pentru televiziunea publică (ZDF).

Nimeni nu s-a așteptat ca președintele rus Vladimir Putin să înceapă un război care-i va ruina propria țară, a mai spus Steinmeir, explicând de ce conflictul din Ucraina ar putea dura mai mult decât ar fi „rațional”.

Ucraina va merge la masa negocierilor atunci când va fi într-o poziție mai avantajoasă pe teren, pentru că „trebuie să-și apere suveranitatea și integritatea teritorială”, a apreciat președintele german,

La începutul conflictului, Steinmeier s-a aflat în centrul unei dispute diplomatice destul de serioase din perspectiva Berlinului, între Ucraina și Germania: Kiev-ul a refuzat să-l primească pe președintele german într-o vizită pe care urma să o facă împreună cu președintele Poloniei, iar acest refuz a fost motivul invocat ulterior de cancelarul german Olaf Scholz pentru a amâna până la mijlocul lunii iunie vizita sa în capitala ucraineană.

Lui Steinmeier i s-a imputat politica împăciuitoare față de Moscova dusă pe vremea când era ministrul de externe al cancelarului Angela Merkel, după anexarea abuzivă a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014.

Germania și Franța cu încercat să medieze așa-numitele acorduri de la Minsk, prin care se încerca rezolvarea conflictului dintre separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei și autoritățile de la Kiev, dar care nu au putut evita invazia rusă din Ucraina, declanșată pe 24 februarie .

„În 2014 am acționat la cererea Ucrainei și a președintelui de atunci Poroșenko”, a precizat președintele german în interviul pentru eleviziunea publică.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Cel puțin 750 de miliarde de dolari pentru reconstrucție