Președintele Igor Dodon ar vrea vaccinul experimental anti-Covid rusesc pentru grupele vulnerabile

Vaccinul anti-Covid rusesc, denumit „Sputnik V” a fost înscris în Federația rusă pe 11 august, 2020.

„Sistemul medical din R. Moldova rezistă” la provocările pandemiei de COVID-19, a declarat președintele Igor Dodon în interviul cu Europa Liberă. „Soluția este vaccinul” a continuat președintele care a reafirmat că este dispus să testeze voluntar vaccinul dezvoltat de Rusia și înregistrat oficial în Federație pe 11 august. Vaccinul nu este omologat internațional pentru că nu a trecut de faza a treia de testare pe mii de voluntari, fază care stabilește că un vaccin nu este numai eficient, dar și sigur.

Your browser doesn’t support HTML5

Igor Dodon: Intenționez să mai fac o vizită la Moscova, inclusiv pentru a testa vaccinul anti-COVID

„Daca voi avea o vizită la Moscova, înainte de începerea campaniei electorale”, o să-i „rog pe ruși să-mi dea vreo 100 de mii din aceste vaccine”, a mai declarat președintele care a explicat că dorește ca aceste vaccine să fie gratuite, distribuite grupelor vulnerabile și desigur, administrate benevol.

În stadiul experimental, președintele a declarat că are mai mare „încredere în vaccinul rusesc decât cel american”, pentru că sistemul medical sovietic a fost „unul din cele mai bune”, a mai spus președintele în interviul cu Europa Liberă.

Miercuri, în R. Moldova erau înregistrate încă 532 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și 16 decese. Numărul cazurilor noi de infectare crește mai repede decât cel al vindecărilor, așa încât cazurile active au atins un record de 10 141.

Totodată, Ministerul Sănătății a informat joi că s-a mărit din nou numărul de paturi pentru tratarea celor contaminați cu noul coronavirus. În primu rând a crescut cu 25 numărul de paturi pentru tratarea copiilor, inclusiv a prematurilor, la Institutul Mamei și Copilului.

Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu (ea însăși contaminată cu noul coronaviurs) a precizat că urmează să fie reprofilate pe tratamentul pacienților de COVID-19 și alte spitale deoarece numărul persoanelor infectate este în creștere.