Președintele Igor Dodon declară că va „apăra în justiție” votul alegătorilor săi

Președintele în exercițiu Igor Dodon la ultimul miting electoral la Chișinău, vineri 13 noiembrie 2020.

Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a declarat luni dimineață că rezultatele publicate de Comisia Electorală Centrală sunt preliminare și că va apela la mijloacele legale pentru a apăra votul alegătorilor săi. El a chemat la calm și a îndemnat susținătorii care l-au votat să nu iasă la proteste.

Rezultatele finale preliminare ale CEC arată că alegerile prezidențiale au fost câștigate de lidera PAS, Maia Sandu, cu 57,75% din voturi, față de 42,25% pentru Igor Dodon.

Dodon a declarat că echipa sa de campanie ar fi constatat, ca și la primul tur al alegerilor, mai multe încălcări: împiedicarea votului alegătorilor de pe malul stâng al Nistrului, transportarea organizată a alegătorilor în Occident, influențarea procesului electoral prin mesajele unor politicieni din afara țării.

Igor Dodon, care a candidat ca independent, susținut de fostul său partid PSRM, a ținut să reamintească moldovenilor că R. Moldova este o țară parlamentară. „Până pe 24 decembrie sunt preşedintele R. Moldova, cu toate atribuţiile constituţionale”, a spus Dodon, precizând că actualul guvern este funcțional, iar partidul Socialiștilor, fiind cea mai mare fracțiune din Parlament, va putea crea o majoritate solidă.

Începând de luni, a mai spus președintele în exercițiu, va începe discuții cu toate fracțiunile parlamentare, în compania premierului Ion Chicu și a liderei Parlamentului, Zinaida Greceanîi.