Președintele Joe Biden l-a numit pe Vladimir Putin „criminal de război”

Joe Biden și Vladimir Putin

Președintele SUA, Joe Biden, l-a numit pentru prima dată pe Vladimir Putin „criminal de război”, în legătură cu invazia sângeroasă a Rusiei în Ucraina vecină. „Cred că este un criminal de război”, a spus Biden reporterilor, pe 16 martie.

### Vezi și... ### Crimele de război: cazul Ucrainei

Administrația americană evitase până acum să folosească această expresie, chiar și atunci când era întrebată direct. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că Biden „a vorbit din inimă”, după ce a văzut la televizor imagini cu „acțiunile barbare ale unui dictator brutal, care a invadat o țară străină”.

Rusia neagă că loviturile sale ar fi vizat civili, în ciuda numeroaselor dovezi contrare documentate de mass-media.

În replică la comentariul lui Biden, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „o asemenea retorică este inacceptabilă și de neiertat din partea șefului unui stat ale cărui bombe au omorât sute de mii de oameni în întreaga lume”, potrivit agenției de știri TASS.

Putin a ordonat o invazie pe scară largă a Ucrainei, în urmă cu trei săptămâni, susținând că acțiunile Rusiei sunt o „operațiune militară specială” pentru a demilitariza și „denazifica” Ucraina, și a răsturna guvernul său ales în mod democratic.

În martie anul trecut, Biden a declarat că el crede că Putin este un „criminal”, ceea ce a provocat o dispută diplomatică care a dus la rechemarea ambasadorului Moscovei la Washington pentru consultări.