Președintele Kazahstanului: Diferența „inacceptabilă” dintre bogați și săraci a produs recentele proteste

Președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaiev

Președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaiev, a declarat că „diferență inacceptabilă” dintre bogați și săraci ar fi dus la protestele de amploare, care au zguduit țara la începutul lunii ianuarie.

Your browser doesn’t support HTML5

„Groaznic și înspăimântător”: mărturiile oamenilor care părăsesc Kazahstanul

Vorbind cu importanți oameni de afaceri din Kazahstan. Tokaiev a spus că sunt necesare „reforme reale” și „transformarea profundă a structurilor sociale” pentru a rezolva problemele invocate protestatari. „Decalajul dintre agenda publică de reforme și situația reală din țară a ajuns într-un punct critic, prin urmare e necesară o resetare completă a politicii noastre economice”, a declarat Tokaiev.

Președintele Kazahstanului a lăsat să se înțeleagă că veniturile mici ale populației au avut rolul „unui chibrit aprins lângă un butoi cu pulbere, iar situația a fost folosită de teroriști, indivizi înarmați și mințile din spatele lor”, a spus Tokaiev, adăugând că „a luat deja decizii dificile și va lua astfel de decizii în viitor”. Revoltele din Kazahstan au început la 2 ianuarie, fiind declanșate de scumpirea subită a gazului lichefiat folosit în calitate de combustibil pentru mașini, dar au degenerat în violențe, cele mai mari petrecându-se în Almatî, pe 4 și 5 ianuarie.

### Vezi și... ### Kazahstan: 225 de oameni uciși în timpul tulburărilor de săptămâna trecută

Kasîm-Jomart Tokaiev a afirmat inițial că în spatele protestelor s-ar fi aflat „teroriști pregătiți în străinătate”, care ar fi încercat să răstoarne guvernul, liderul kazah promițând să ofere comunității internaționale dovezi după finalizarea unei anchete.