Președintele Lituaniei: Incidentul din Polonia redefinește războiul ucrainean

Gitanas Nauseda în studioul Current Time de la Praga, 17 noiembriue 2022

Ucraina a primit cu întârziere sisteme moderne de apărare anti-aeriană, iar explozia fatală a unei rachete în Polonia pe 15 noiembrie a fost un semnal de alarmă legat de posibila extindere a războiului din Ucraina dincolo de granițele acestei țări, a declarat președintele Lituaniei Gitanas Nauseda pentru Current Time.

În opinia lui Nauseda, incidentul din Polonia a generat o reevaluare a capacităților de apărare ale Alianței Nord-Atlantice în flancul său estic, precum și o intensificare a eforturilor de a înarma mai bine Ucraina.

Vorbind la Praga pe 17 noiembrie, șeful statului lituanian a explicat și de ce țările baltice au înăsprit condițiile de intrare în aceste state a deținătorilor de pașaport rusesc, spunând că perspectiva prezenței pe teritoriul Lituaniei a un grup mare de susținători ai președintelui rus Vladimir Putin este inacceptabilă.

Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază

Președintele Lituaniei spune că războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază, aceea în care țările care nu sunt implicate direct în acest conflict por suferi din cauza lui, și din păcate există posibilitatea ca astfel de incidente să se întâmple din nou, poate în Lituania, poate în Polonia sau în alte țări din flancul estic al NATO.

### Vezi și... ### Ce prevăd articolele 4 și 5 ale Tratatului NATO și când pot fi activate

Gitanas Nauseda spune că din cauza înaintării rușilor spre vestul Ucrainei, spre granițele vestice ale acestei țări, este nevoie de întărirea flancului estic al Alianței Nord-Atlantice cu ajutorul mai multor sisteme de apărare anti-aeriană, sisteme care sunt însă necesare și în Ucraina.

„Ucraina cere tot timpul din ce în ce mai multe sisteme de apărare anti-aeriană ca să-și apere spațiul aerian. Din păcate, noi am fost puțin lenți în a pune la dispoziție aceste sisteme, și acum avem acest incident”, spune Nauseda.

„OK, te sprijin pe tine și războiul tău, dar fără mine”

Președintele lituanian a mai afirmat că mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin în luna septembrie a fost un pas nou, un pas „calitativ” al acestui război care a avut consecințe în Rusia, unde situația rușilor de rând era una simplă și confortabilă, pentru că nu erau atinși direct de război, doar îl urmăreau la televizor, indiferent dacă îl susțineau pe Putin sau, sau ignorau invazia Ucrainei.

Acum însă, rușii au fost nevoiți să se decidă, pentru că războiul a devenit un risc pentru ei și familiile lor, și chiar dacă îl sprijineau sau nu pe Putin unii au hotărât să fugă din țară, spunând „OK, te sprijin pe tine și războiul tău, dar fără mine”.

Your browser doesn’t support HTML5

„Mai bine în codru decât la război!”. Un IT-ist rus s-a ascuns de mobilizare în pădure

Din cauza asta, declară președintele de la Vilnius, Lituania a devenit o țară țintă pentru rușii care fug, dar autoritățile lituaniene consideră că simpla decizie de a nu se lăsa mobilizați și refuzul de a lupta în Ucraina nu sunt suficiente pentru a-i primi pe acești cetățeni ruși.

„Nu știm nimic despre adevăratele lor intenții. Poate vor rămâne sprijinitori ai lui Putin și după ce ajung pe teritoriul Lituaniei, iar asta nu e bine, e inacceptabil pentru noi. Acesta e motivul pentru care suntem foarte restrictivi”, a declarat pentru Current Time președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.